Olomoučtí školáci strávili týden prázdnin na univerzitě. Učili se čínsky

Ranní rozcvička na nádvoří budovy filozofické fakulty v Křížkovského 12.
Fotogalerie: Veronika Meravá a Velena Mazochová
pondělí 25. července 2016, 07:30 - Text: Velena Mazochová

Čínský jazyk, historie a kultura „Říše středu“ i základy bojového umění přilákaly žáky olomouckých základních škol na příměstský kemp, který premiérově uspořádal Konfuciův institut při Univerzitě Palackého. Mladí sinologové tak mohli o prázdninách navázat na experimentální výuku, kterou absolvovali během uplynulého školního roku.

Ráno cvičení s prvky wushu, taiči i kung-fu, potom výuka čínštiny, kaligrafie nebo malování čínských masek, odpoledne přednáška o dějinách, kulturních památkách či přírodních zajímavostech a na závěr třeba čajový obřad – tak se s mnoha dalšími obměnami odvíjel pětidenní pobyt pětadvaceti dětí v prostorách filozofické fakulty a Konfuciova institutu. Vyučující z řad studentů čínské filologie a čínských lektorů jim v uplynulém týdnu nabídli i základy čínské malby, tvorbu tradičních čínských vystřihovánek nebo návštěvu Pevnosti poznání věnovanou čínským objevům.

„Čínština se nám líbí, chtěly jsme s kamarádkou vyzkoušet hlavně ty znaky a dovědět se všechno o Číně, její historii a památkách,“ prozradila jedenáctiletá Tereza Brokešová, kterou zaujaly také ochutnávky čajů nebo vázání čínských uzlů. „Baví mě i cvičení, ale nejvíc psaní znaků štětcem, docela mi to jde,“ potvrdila její spolužačka Eliška Pánková. „Sice je to komunistická země, ale má dobrou kulturu. A to mě zajímá nejvíc,“ doplnil Sebastián Sziedloczek.

Všichni tři stejně jako ostatní účastníci příměstského tábora už měli na co navázat. V uplynulém školním roce ukončili první rok experimentální výuky čínštiny, kterou připravil Konfuciuv institut pro žáky pátých tříd sedmi olomouckých základních škol. Do projektu se zapojilo přes padesát olomouckých dětí, zhruba čtyřicet jich bude pokračovat i v následujícím školním roce. Na letní tábor se jich přihlásila víc než polovina. „Děti už na kemp přišly s jednoduchou slovní zásobou. Znají názvy barev nebo zvířat, dokážou se čínsky představit a říct, odkud jsou, i zazpívat jednoduchou čínskou písničku,“ uvedla česká ředitelka Konfuciova institutu Lucie Laníková. S čínštinou by žáci měli skončit v osmé třídě. „V rámci České republiky jde o ojedinělý projekt a uvidíme, jaké výsledky přinese. Po jeho ukončení bychom ve výuce čínštiny pro děti rádi pokračovali i v budoucnu,“ dodala ředitelka.

Kromě letního kempu pro děti zahrnuje prázdninová nabídka Konfuciova institutu stejně jako v předchozích letech oblíbené modelové kurzy čínštiny zdarma. Zájemci se mohli přihlásit do dvou srpnových termínů. „Vyzkoušejí si, do čeho by šli, kdyby se chtěli začít učit čínsky. Zároveň získají dvacetiprocentní slevu na navazující podzimní placené kurzy,“ zdůraznila Lucie Laníková.

Konfuciuv institut působí při olomoucké univerzitě od roku 2007 jako první instituce svého druhu v České republice. Kromě certifikované jazykové výuky zajišťuje také školení učitelů čínského jazyka a věnuje se i popularizaci čínské kultury nebo konzultační činnosti. Od roku 2014 poskytuje služby také ve své pražské pobočce. Jeho zřizovatelem je Univerzita Palackého ve spolupráci s Pekingskou univerzitou zahraničních studií.

Bližší informace o činnosti Konfuciova institutu při UP najdete na jeho webových stránkách.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.