Olomoučtí historici se poklonili Palachovi

Foto: CISH (Zapalování svíček na hrobu Jana Palacha)
úterý 4. března 2014, 17:55 - Text: (Redakční pošta)

S cílem vzpomenout sebeobětování Jana Palacha a uctít jeho odkaz se na konci února vydali studenti z Katedry historie Univerzity Palackého do Prahy na Olšanské hřbitovy, kde se nachází hrob této „pochodně číslo jedna“. Od jeho upálení letos v lednu uplynulo 45 let.

Akci zorganizovalo občanské sdružení CISH (Cech invalidů středoevropské historiografie), které působí na olomoucké Katedře historie. Navázalo tak na činnost projektu 45'25', jehož cílem je připomenutí a reflektování událostí upálení Jana Palacha roku 1969 a Sametové revoluce roku 1989 z regionálního úhlu pohledu. V rámci tohoto projektu proběhla už 16. ledna letošního roku pietní akce v centru Olomouce, které se zúčastnilo množství studentů i zaměstnanců Univerzity Palackého, včetně nově nastupujícího rektora Jaroslava Millera.

„Není podle mě příliš vhodné dlouze řečnit u hrobu Jana Palacha. Myslím, že místo prázdných hesel a epitet bychom měli mlčet. Mlčet a věnovat vzpomínku mladému člověku, který se obětoval tím nejstrašnějším způsobem proto, že všichni ostatní mlčeli. Pomlčme proto tady spolu nad Janem Palachem, a potom nemlčme už nikdy! Nemlčme jako mnozí, proti jejichž mlčení Palach protestoval a vyvarujme se letargie, která nás může znovu ovládnout i po čtyřiceti pěti letech.“ - Projev Jana Tichého nad hrobem Jana Palacha

Do hlavního města se z Olomouce vydalo celkem šest členů Cechu spolu se čtyřmi dalšími zájemci. Na Palachův hrob, pokrytý svíčkami a odkvétajícími kyticemi, položili několik bílých růží jako vyjádření účasti nad zmařeným životem. Zároveň jeden z přítomných studentů pronesl stručnou řeč. 

Jan Palach se na Václavském náměstí v Praze protestně upálil kvůli netečnosti obyvatel vůči okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968. Chtěl tak mimo jiné Čechy a Slováky vyburcovat k reakci, protestu a odporu k násilnému znovunastolení sovětské kontroly nad vývojem státu. 

„Chtěli jsme uctít Palachovu památku řekněme ‚přímo‘.  Cech se proto rozhodl vydat do Prahy až v únoru, a to z prostého důvodu. Vytížení při zkouškovém období si vyžádalo kompromis,“ okomentoval cestu student třetího ročníku historie Jan Tichý. 

CISH se kromě organizace kulturních akcí katedry jako jsou plesy, pasování prvních ročníků a podílí na vydávání sborníku studentských prací. Navštívení místa posledního odpočinku mladého „kolegy“ historika nebylo jedinou náplní výpravy z Olomouce. V rámci svého oboru mladí historici navštívili i několik pražských historicky atraktivních institucí, jako památník na hoře Vítkov či vojenské muzem. 

Marek Vašut

 

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.