Olomoucký kulturní kalendář: Garanča i Jethro Tull

Olomoucké barokní slavnosti 2013.
Foto: Milada Hronová
čtvrtek 13. února 2014, 14:58 - Text: (srd)

Vystoupení slavné mezzosopranistky Elīny Garanči, rockové skupiny Jethro Tull, rozšířené Olomoucké barokní slavnosti či Májovou Olomouc obsahuje mimo jiné kulturní kalendář města pro letošní rok. V těchto dnech jej představilo vedení radnice.

Publikum namlsané z minulých let koncerty hvězd typu José Cury či Paca de Lucíi čeká letos slavná operní diva Elīna Garanča. „Půvabná mezzosopranistka lotyšského původu sklízí od devadesátých let úspěchy na světových pódiích, třikrát už vystoupila v Praze. Olomouckým divákům se představí při velkém koncertu pod širým nebem na Horním náměstí 26. června,“ uvedla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Červen bude na velké kulturní akce bohatý. Tradiční Svátky města jsou plánovány na 13. a 14. června, o týden dříve Olomouc rozezní Svátky písní a na 14. června se chystá rockový festival v Korunní pevnůstce. Hvězdou Bounty Rock Café Open Air tam budou slavní Jethro Tull.

Atraktivní akce ovšem podle zástupců magistrátu slibují i předchozí jarní měsíce. „V únoru to bude tradiční vyhlášení nejlepších sportovců olomouckého okresu za uplynulý rok, v dubnu pak festival Academia Film Olomouc. V půli dubna se odehraje oblíbená akce Brány památek dokořán, poslední dubnový den pak čeká pálení čarodějnic,“ uvedla Štědrá.

V květnu se obyvatelé i návštěvníci města mohou těšit na festivaly Dvořákova Olomouc, Divadelní Flora, Ekologické dny Olomouc či Beerfest. První květnový den je v plánu Májová Olomouc. „Letos přicházíme s novinkou. Nejenže bude na náměstí opět májka, ale připravujeme pro zájemce také originální on-line interaktivní mapu s rozkvetlými třešněmi na celém území města,“ prozradil náměstek primátora Jan Holpuch. Další kulturní zážitek slibuje rovněž v květnu Olomoucká muzejní noc, do níž se zapojí 25 muzeí a dalších významných institucí.

Změny se dočkají Olomoucké barokní slavnosti, které budou po loňském úspěšném pilotním ročníku letos trvat bezmála měsíc, a to od 27. června do 20. července. Nabídnou opět barokní opery a doprovodný program. V červenci a srpnu se uskuteční Olomoucké kulturní prázdniny, španělské rytmy a barvy do města přinese festival Colores Flamencos, náladu zlepší pravidelné promenádní koncerty ve Smetanových sadech.

Září nabídne 46. ročník Mezinárodního varhanního festivalu, Dny evropského dědictví, Letecký den a také stále proslulejší festival světla a videomappingu Vzáří. Konec roku je pak ve znamení Přehlídky animovaného filmu a především Olomouckých Vánoc a konečně i silvestrovských oslav.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.