Olomoucký kraj podporuje Českou školu bez hranic Brusel

středa 24. června 2015, 14:05 - Text: (Redakční pošta)

V neděli 21. 6. 2015 se naplnil velký konferenční sál na Stálém zastoupení ČR při EU v Bruselu. 

V průběhu dne předvedlo publiku více než 100 dětí z České školy bez hranic Brusel zábavnou formou své znalosti českého jazyka. Diváci tak viděli představení všech kategorií, od pohybových aktivit nejmladší skupiny „Baby“ (děti ve věku 18-30 měsíců) až po zlatý hřeb programu, kterým bylo hudební vystoupení školáků. Zazněly české lidové písně, jako jsou „Dú valaši, dú“ nebo „Travička zelená“. Publikum pobavily také básně a písně skupiny dospělých zahraničních studentů českého jazyka, které ve večerních kurzech po celý rok vedla Olga Schmalzriedová z českého krajanského spolku Beseda. Všichni vystupující dostali na závěr malé dárky, které škole věnovalo Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu.

Česká škola bez hranic Brusel byla založena v lednu 2010 a funguje pod záštitou krajanského spolku Beseda. Školu podporuje MZV, MŠMT, Československý ústav zahraniční a České centrum Brusel. Česká škola bez hranic Brusel vzdělává české děti, které žijí v Belgii. Ve škole se zábavnou formou vyučuje český jazyk pro děti, které jsou ve věku od 18 měsíců do 10 let. Školu navštěvují děti pocházející ze smíšených manželství a českých rodin žijících v Belgii. Škola nabízí i hudební vzdělání pro děti i dospělé a pořádá divadelní a jiné kulturní akce nejen pro děti

 „Olomoucký kraj spolupracuje v Bruselu i s českými subjekty. Výuka českého jazyka je v zahraničí velmi důležitá, děti se učí jazyk, poznávají kulturu a tradice a získávají hlubší vztah k České republice.  Zastoupení kraje v Bruselu propaguje region i mezi krajany,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michael Fischer.

Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu spolupracuje s Českou školou bez hranic v Bruselu již více než rok, v letošním roce zprostředkovalo pracovní stáž studentce Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Alžbětě Trtkové. Studenti Pedagogické a Filozofické fakulty UP mají díky OK4EU možnost hlásit se na pracovní stáže do České školy v Londýně nebo v Paříži.

Olomoucký kraj zastupuje v prostředí institucí Evropské unie v Bruselu od roku 2011 zájmové sdružení právnických osob OK4EU.

Michaela Vráželová
OK4EU, Brusel


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.