Olomoucko-krakovské námluvy, rektor přijal polskou delegaci

Krakovská delegace na akademické půdě.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 23. dubna 2014, 17:02 - Text: Pavel Konečný

Představitelé města Krakova zavítali dnes do Olomouce. Kromě radnice navštívili také univerzitu, kde je přivítal rektor Jaroslav Miller.

„Jsem tady poprvé, ale mám z Olomouce ty nejlepší dojmy. Ve spolupráci bychom určitě chtěli pokračovat, přestože jsme zcela na začátku,“ řekl 1. náměstek primátora Krakova Tadeusz Matusz.

Na otázku, co mají obě města společného, odpověděl místostarosta jednoznačně: univerzity. „Navíc jsou obě středověké, i když krakovská je starší, protože je z roku 1364,“ dodal. Obě také mají zhruba stejný počet studentů.

„Polonistiku studuje na Univerzitě Palackého každoročně kolem čtyřiceti studentů. Spolu s jednooborovou Polštinou a polštinou s ekonomickou praxí je to až 70 studentů,“ potvrdila Ivana Dobrotová z katedry slavistiky.

„Na doktorských studiích Srovnávací slavistiky máme samé Poláky, kterých je asi deset, což pokládám za úspěch,“ uvedla Dobrotová.

Při „protokolární“ výměně darů dostal rektor kravatu s logem Krakova. Místostarostu pak jistě potěšil i tím, když jej ujistil, že chce zajet do Krakova v létě na dovolenou.

Statutární město Olomouc usiluje o těsnější vztahy s Krakovem už delší dobu. „Spojují nás nejen univerzity, ale i památky UNESCO a kulturní tradice,“ řekl dnes na tiskové konferenci primátor Martin Major, když současnou situaci přirovnal k námluvám.

Propojení Krakova a Olomouce by dnes mělo vzniknout také v Jazz Tibet Clubu, kde na koncertu přístupném zdarma vystoupí krakovské jazzové trio Tomek Grochot Electric Machine.

Zítra čeká v Muzeu umění polskou delegaci vernisáž společné olomoucko-krakovské výstavy Tajemství skrytá pod zemí, která prezentuje archeologické nálezy z Dolního náměstí v Olomouci a z krakovského Hlavního náměstí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.