Olomoucké hematologické dny s mezinárodní účastí podevětadvacáté

Ilustrační foto: 123rf
čtvrtek 23. dubna 2015, 13:52 - Text: (Redakční pošta)

Ve dnech 31. května až 2. června 2015 se bude konat tradiční a současně největší setkání hematologů – lékařů, zdravotních sester, zdravotních laborantek a vědecko-výzkumných pracovníků v České republice – XXIX. Olomoucké hematologické dny s mezinárodní účastí (OHD) organizované v kongresovém centru NH Hotelu a Omega centru Olomouc. Součástí sjezdu je i pravidelná Konference ošetřovatelství, Konference zdravotních laborantů a 8th Symposium on Advances in Molecular Hematology vedené v anglickém jazyce.

Pořadatelé z Hemato-onkologické kliniky Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc připravili ve spolupráci s hematology z celé ČR, ze Slovenska a řady dalších zemí program, který bude komplexně pokrývat onkologickou a částečně i neonkologickou problematiku hematologie od diagnostiky, přes stanovení prognózy, personalizovaný léčebný přístup a nejmodernější diagnostické a léčebné přístupy i možnosti včasného předvídání vzniku relapsu onemocnění – sledování minimální zbytkové choroby. Součástí kongresu bude i problematika transplantací krvetvorných buněk, poznatky ze základního výzkumu molekulární biologie onkologických a vzácných, často vrozených neonkologických hematologických nemocí a konečně i otázky ošetřovatelství a rutinní laboratorní diagnostiky. Mezi těmito přednáškami zazní i řada původních prací, čímž se OHD liší od jiných podobných odborných akcí v ČR opírajících se převážně o přehledná sdělení.

Prezidentem a garantem sjezdu je prof. Karel Indrák, který spolu s prof. Edgarem Faberem a prof. Tomášem Papajíkem zajišťují kontinuitu této prestižní akce a odborné garance ČHS ČLS JEP, LF UP i FN Olomouc a nadace Haimaom jsou zárukou vysoké odborné i společenské úrovně kongresu. OHD jsou od roku 2005 a i letos garantovány Evropskou hematologickou asociací v systému CME ECAH (Continual Medical Education of European Council for Accreditation in Hematology).

Stěžejním tématem letošního sjezdu je problematika myelodysplastického syndromu (MDS) a příbuzných jednotek. Pozvání přednášet přijala přední evropská vědkyně v oboru prof. E. Hellström-Lindberg ze Stockholmu, které byla svěřena Wiedermannova přednáška (Current concepts in the treatment of MDS). Prof. Hellström-Lindberg se dlouhodobě a systematicky věnuje se svým týmem problematice MDS. Působí jako prezidentka Nordic MDS Research Group a v letech 2005-2007 byla prezidentkou European Hematology Association (EHA). Její práce na poli MDS výrazně posunula současné léčebné možnosti této nemoci. Komplexní pohled na problematiku MDS včetně příbuzných chorob - paroxysmální noční hemoglobinurie, aplastické anémie a chronické myelomonocytární leukemie přinesou další renomovaní vědci z českých i zahraničních pracovišť (doc. Neuwirthová, doc. Čermák, prof. Starý, dr. Kulasekararaj, doc. Stopka). O diagnostickém významu mutací a jejich důsledcích na buněčné procesy u myeloproliferativních neoplázií (MPN) bude hovořit dr. Robert Kralovics z Vídně (sekce Advances in Molecular Hematology I), objevitel dvou klíčových mutací u MPN.

Sekce maligních lymfoproliferací bude letos zaměřena hlavně na problematiku prognosticky zatím jednoho z nejméně příznivých podtypů ne-Hodgkinských lymfomů – lymfomu plášťové zóny. Bude diskutován nástup nových léčebných modalit, transplantační léčby i role zobrazovacích vyšetření (PET/CT) pro zlepšení prognózy těchto nemocných. V rámci sekce Advances in Molecular Hematology II pak odezní významné sdělení (Dr. D. Chiron, Nantes, Francie) o mechanizmech vedoucích k rezistenci na ibrutinib u lymfomu plášťové zóny a možnostech jejího překonání. Další významná skupina prezentací bude cílena na Hodgkinův lymfom a CD30+ ne-Hodgkinovy lymfomy. Hodgkinův lymfom bude představen v prezentaci prof. Iwony Wlodarské (KU Leuven, Belgie, sekce Advances in Molecular Hematology II), od které uslyšíme o nových přístupech k určení genetických změn v nádorových buňkách s využitím mimojaderné DNA a sekvenování nové generace (NGS).

Dva bloky přednášek jsou věnovány problematice monoklonálních gamapatií. V prvním bloku, zaměřeném na mnohočetný myelom, zazní i vyzvané sdělení Multiple myeloma treatment – state of the art, controversies and furture perspectives od Petera Gimsinga, MD, DMSci, z University of Copenhagen, jednoho z předních dánských vědců zabývajících se problematikou mnohočetného myelomu. Druhý blok je zaměřen na ostatní monoklonální gamapatie i vzácná onemocnění včetně problematiky morbus Waldenström, Castlemannovy choroby, amyloidóz či onemocnění způsobených protilátkovou aktivitou monoklonálního imunoglobulinu.

Vedle již tradičního vyhodnocení nejlepšího abstraktu, na kterém se podílí kolektiv odborníků z celé ČR, budou mít letos poprvé všichni účastníci možnost dát hlas 3 posterům, které je nejvíce zaujaly. V průběhu kongresu pak bude vyhodnocen a oceněn nejlepší poster na XXIX. OHD.

Dovolujeme si Vás co nejsrdečněji pozvat na XXIX. Olomoucké hematologické dny. Věříme, že u nás načerpáte nové vědecké poznatky a alespoň na krátkou chvíli Vás okouzlí genius loci tohoto významného setkání hematologů a také historické kouzlo snoubící se s moderní kulturou a akademickou tradicí jednoho z nejkrásnějších středoevropských měst – perly Moravy.

Peter Rohoň
Vít Procházka
Jiří Minařík


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.