Olomoucká debata vědeckých ikon Dawkinse a Krausse překonala 77 tisíc zhlédnutí

Debata Dawkinse a Krausse v olomouckém Metropolu.
Foto: Kristýna Erbenová
pondělí 25. ledna 2016, 14:00 - Text: Ondřej Čížek

Academia Film Olomouc v roce 2015 hostil dva klíčové myslitele současnosti, britského evolučního biologa Richarda Dawkinse a amerického teoretického fyzika Lawrence Krausse. Jejich přátelské intelektuální klání, které k prasknutí naplnilo kino Metropol, se stalo událostí a jedním z vrcholů více než padesátileté historie festivalu. A stále vzbuzuje zájem.

Inspirativní diskuze byla zlatým hřebem jubilejního 50. ročníku Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Její kompletní záznam má téměř dvě hodiny, v původním anglickém znění jej mohou zájemci zhlédnout prostřednictvím kanálu YouTube (ZDE). Přátelský „souboj titánů“ je součástí mezinárodního projektu The Origins Dialogue, a právě díky festivalu Univerzity Palackého se vůbec poprvé ve své historii uskutečnil v České republice, potažmo v celé střední Evropě.

 „Může to být ten nejlepší event, jaký jsme s Lawrencem Kraussem dosud podnikli. Považuji to za skvělý příklad toho, co bych jednoduše nazval vzájemnou lekcí,“ vyjádřil se na svém twitterovém účtu proslulý „bůh ateistů“ Richard Dawkins, autor celosvětového bestselleru Sobecký gen a jedna ze stěžejních hybných sil tzv. nového ateismu.

Samotný projekt The Origins Dialogue se zrodil ze spolupráce mezi Lawrencem Kraussem a Arizonskou státní univerzitou, několik let už přispívá ke globální popularizaci vědy, závažných témat i otázek, které hýbou světem. Krauss už ostatně u diskuzního stolu přivítal i amerického filozofa a lingvistu Noama Chomského. Ten přednášel olomouckým studentům v červnu 2014.

51. ročník festivalu AFO se uskuteční 19. až 24. dubna. Organizátoři již brzy zveřejní nový vizuál i první střípky z chystaných programových sekcí festivalu. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.