Olomoucí vede další část mezinárodní cyklotrasy

Jako první novou cyklostezku vyzkoušel v čele pelotonu olomoucký primátor Martin Major.
Foto: MMOL
středa 9. července 2014, 15:32 - Text: Pavel Konečný

V olomoucké městské části Povel vyrostla zbrusu nová část Moravské cyklotrasy. Páteřní cyklostezka je tak na území města Olomouce téměř hotová. Jejím patronem se stal mistr světa a ČR ve Freestyle BMX Jan Jílek.

Stavební stroje se na Povelu nezastavily po dobu téměř tří měsíců. Výsledkem je bezmála jeden a půl kilometru dlouhý úsek nové cyklostezky. Komfortní trasa cyklisty vede ulicemi Schweitzerovou a Slavonínskou.

Dobudovaná část Moravské cyklotrasy měří 1340 metrů a společně s již vybudovanou stezkou v této lokalitě města vytvořila úsek o celkové délce 1827 metrů. Nový úsek cyklostezky začíná u křižovatky ulic Velkomoravská a Schweitzerova.

„Nový úsek včetně veškerých souvisejících úprav přijde na zhruba šest a půl milionu korun. Většinu nákladů, stejně jako u dalších podobných investic, pokryje dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava,“ uvedl primátor Martin Major.

Dobudování cyklostezky nadregionálního významu je pro Olomouc klíčové. Kromě úseku Nemilany – Kožušany je tak na území města téměř hotová. Dálková cyklotrasa zvaná Moravská nabývá na významu také proto, že se v Olomouci střetává s další mezinárodní trasou – Jantarovou stezkou.

„Křížení dvou nadregionálních stezek v Olomouci je skutečným unikátem,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Ivo Vlach s tím, že město na něj poutá dvěma odpočívkami v místech křížení Jantarové stezky a Moravské cyklotrasy. První zastávka, která na jedinečnost cyklisty upozorňuje, je ve Smetanových sadech. Druhou odpočívku plánuje město vybudovat v Nemilanech.

Moravská cyklotrasa vstupuje do Olomouce od Křelova, městem vede místy po stávajících, místy po nově budovaných úsecích a na jihu opouští Olomouc pod estakádou dálničního obchvatu ve směru na katastr obce Kožušany.

Za poslední čtyři roky se v Olomouci podařilo vybudovat 15 kilometrů cyklistických tras.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.