Olomouc zažije noční vědecký rej

Ilustrační foto:
Robert Mročka
středa 25. září 2013, 14:56 - Text: Martina Šaradínová

Energie ve všech podobách bude hlavním tématem magické Noci vědců, která se na různých místech v Olomouci uskuteční v pátek od 18 hodin. Lidé se budou moci setkat s badateli v laboratořích, prozkoumat lidské tělo nebo si vyzkoušet jógu smíchu. Veřejnost bude moci zavítat na některé fakulty i do botanické zahrady přírodovědecké fakulty.

Tajemná zákoutí vědy budou během páteční noci odkryta ve městech po celé Evropě, motto letošního ročníku je Energií k poznání. V Olomouci akci letos nově podporuje projekt Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny. „Zveme všechny zájemce do otevřených prostor fakult univerzity, aby se přesvědčili, že motto našeho projektu Neděláme z vědy vědu je pravdivé a jsme schopni vědu prezentovat tak, že se stává zábavnou,“ řekl Roman Kubínek, který je hlavním řešitelem projektu.

Zájemci budou moci nahlédnout do života netopýrů, vyzkoušet si mykologické trixeso nebo zhlédnout dokumentární filmy. Dozvědí se, jak lze využívat krokoměr, prohlédnou si fakultní kapli na cyrilometodějské teologické fakultě nebo si procvičí své mozkové závity při šachové simultánce či 3D piškvorkách. Novinkou v programu je také videomapping – projekce na fasády historických budov na Dolním náměstí. V rámci festivalu Vzáří lidé uvidí originální komiks a projekci k výročí 440 let univerzity.

„Nabitý program připravuje několik desítek odborníků, pedagogů, studentů a nadšenců, kteří chtějí ukázat to nejzajímavější ze svého oboru a zároveň přilákat mladé lidi ke studiu na univerzitě, která je na špici v mnoha oblastech výzkumu v Česku i ve světě,“ dodala organizátorka Noci vědců Blanka Krausová.

Mezi jednotlivými stanovišti bude návštěvníky zdarma rozvážet autobus. Ten zastaví také u areálu fakultní nemocnice, kde se otevřou brány diagnostického pracoviště PET/CT Kliniky nukleární medicíny. „Budova je originální nejen nákladnou technologií, která pomáhá při diagnostice zejména onkologických, ale i jiných onemocnění. Je rovněž zajímavým moderním architektonickým prvkem, oceněným čestným uznáním jako stavba roku Olomouckého kraje v roce 2010,“ řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

V České republice se k Noci vědců připojily univerzity, science centra, hvězdárny i výzkumné ústavy. Národním koordinátorem Noci vědců pro Českou republiku je plzeňské science centrum Techmania.

Více informací a podrobný program ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.