Olomouc září čistotou. Uklízeli studenti i rodiny s dětmi

Akci Ukliďme Olomouc, kterou uspořádal v Olomouci spolek Udržitelný Palacký s katedrou rozvojových studií.
Foto: Archiv organizátorů
pátek 29. dubna 2016, 10:33

Tři hodiny práce, šedesát dobrovolníků a více než 120 pytlů s odpadky. To jsou čísla, která nejlépe charakterizují úklid Olomouce organizovaný studentským spolkem Udržitelný Palacký a katedrou rozvojových studií.

Sobota 16. dubna se nesla ve znamení velkého jarního úklidu. V rámci celonárodního projektu Ukliďme Svět, Ukliďme Česko proběhly po celé republice stovky úklidů, do nichž se zapojily desítky tisíc dobrovolníků. Několik úklidových akcí proběhlo i na území města Olomouce. Uklízeli například absolventi Gymnázia Hejčín, příznivci Pirátské strany či hnutí ANO. Nejvíc dobrovolníků však přilákal úklid uspořádaný studentským spolkem Udržitelný Palacký. „Udržitelný Palacký je komunita studentů, kteří se snaží udělat z univerzity a jejího okolí udržitelnější místo pro studium. Rádi bychom zvýšili environmentální povědomí na akademické půdě. Ukliďme Olomouc je sice první akce, kterou jako spolek pořádáme, ale určitě ne poslední,“ uvedla Kateřina Kutková, jedna z organizátorek akce.

Úklidu se zúčastnili dobrovolníci napříč všemi věkovými skupinami, kromě studentů to byli i děti, mladé páry či senioři. Celkově se dobrovolníků i s organizátory sešlo kolem šedesáti. Po zahájení celé akce v 9.30 se dobrovolníci rozdělili do několika skupinek, které uklízely jednotlivé sektory. Každý dobrovolník vyfasoval rukavice a pytel na odpadky. Skupinky uklízely nejenom kolem kolejí a Přírodovědecké fakulty, ale také v Bezručových sadech, na březích Mlýnského potoka, Bystřičky a řeky Moravy. Dvě skupinky se vydaly na delší cestu, konkrétně do Neředína a Pavloviček. Nejvíce nepořádku bylo na březích řek, konkrétně pod mosty. „Asi nejhorší bylo místo na břehu Mlýnského potoka, kde jsme našli asi stovku plastových kelímků na kávu, obaly od bonbónů a spoustu cigaret. Vypadalo to, jako by tam někdo chodil rok v kuse dávat svačinu s kávou a cigaretou,“ vyjádřila svoje dojmy Alžběta Vedralová, jedna z dobrovolnic. Odpadky se našly opravdu různé. Nejdéle ležícím neuklizeným odpadkem byla pravděpodobně jízdenka z roku 2003. Nejčastěji nacházenými odpadky byly lahve od alkoholu, nedopalky cigaret, plechovky, PET lahve a různé plastové obaly. Nechyběl ani kočárek, matrace, videopřehrávač a spousta oblečení, které by vydalo na celý šatník.

Do úklidu se kromě dobrovolníků „pěšáků“ zapojila také olomoucká výletní loď Ololoď, která skupinkám uklízejícím na březích Moravy pomáhala svážet odpadky. „Bez nich bychom ty pytle tahali do večera,“ říká vděčně Tadeáš Žďárský, jeden z organizátorů, který koordinoval úklid kolem Moravy.

Po necelých třech hodinách práce měli dobrovolníci odpadků plné pytle, ale taky zuby. Nikdo nečekal, že odpadků bude tolik, vždyť Olomouc vypadá tak čistě. Náladu dobrovolníkům spravily výborné palačinky, které připravila olomoucká odnož iniciativy Food Not Bombs. Posilněni palačinkami, naložili dobrovolníci pytle do kontejneru, který poskytly Technické služby města Olomouce. Pytlů napočítali 123 a skoro se do kontejneru nevešly. Večer zájemci úklid řádně zhodnotili v kině Hoblina. Shodli se na tom, že k úspěchu celé akce jistě pomohlo slunečné počasí, jež panovalo po celý den, a z toho pramenící dobrá nálada mezi účastníky. Ti si tak, kromě dobrého pocitu z odvedené práce, odnášeli domů zajímavé zážitky a nově navázaná přátelství.

Akce Ukliďme Česko se v celé republice zúčastnilo přes 65 tisíc dobrovolníků, kterým se podařilo posbírat 1600 tun odpadu a třetinu z něj i vytřídit.

Helena Škrdlíková, katedra rozvojových studií přírodovědecké fakulty


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.