Olomouc viděla překvapivého vítěze i traťové rekordy

Pět tisíc běžců na trati jubilejního ročníku Olomouckého 1/2maratonu.
Foto: Ondřej Martínek
neděle 22. června 2014, 16:17 - Text: Ondřej Martínek

Jubilejní pátý ročník Olomouckého 1/2maratonu si připsal v sobotu hned několik prvenství. Poprvé se hlavního závodu zúčastnilo na pět tisíc běžců, poprvé tvořil trať jen jeden okruh a překvapivě si vítězství v mužské kategorii odnesl vodič elitních běžců z Keni – Geoffrey Ronoh. Ten navíc pokořil olomoucký traťový rekord, stejně jako vítězka ženské kategorie Edna Kiplagatová.

Favoritům utekl paceman

Celkovým vítězem se stal Keňan Geoffrey Ronoh, který však na trať vyrážel jako tzv. paceman, tedy vodič hlavních favoritů Wilsona Kipsanga a Dennise Kimetta. Nakonec mu ale do cíle zbývalo z trojice běžců nejvíce sil a s časem jedné hodiny a sedmnácti vteřin si doběhl pro prvenství a nový olomoucký rekord. Mezi ženami pak kralovala dvojnásobná mistryně světa Kiplagatová s časem 1:08:53, což i jí stačilo na překonání traťového rekordu. Z Čechů doběhl mezi muži jako první Jiří Homoláč z AK Kroměříž s časem 1:07:41, mezi ženami pak Petra Pastorová. Olomoucká vytrvalkyně Petra Kamínková pak obsadilo třetí místo mezi českými běžkyněmi.

Univerzita rozdala Poháry rektora UP

Olomoucká univerzita, která je patronem půlmaratonu již od jeho počátku, rozdávala letos podruhé Poháry rektora pro nejrychlejšího běžce a nejrychlejší běžkyni z řad studentů a zaměstnanců UP. Vůbec nejlepší ženou se tak nakonec stala studentka anglistiky Karolína Lečbychová (1:40:18), která nadto zvládá studovat i medicínu. Nejlepším mužem se skvělým časem 1:13:06 stal stejně jako v loňském roce David Pelíšek z FTK. Poháry oběma předal prorektor Petr Bilík.

Známé osobnosti i atak na zlatou známku

Na startu sobotního závodu se objevilo i několik známých tváří. Závod si přijel užít například kardiochirurg Jan Pirk nebo olympijská vítězka Kateřina Neumannová. Univerzitní barvy pak hájily desítky studentů nebo děkan filozofické fakulty Jiří Lach či bývalý rektor Miroslav Mašláň. Organizátoři letošního ročníku půlmaratonu tak mohou být nadmíru spokojeni. Nejen kvůli skvělým výsledkům a prestižním atletům na trati, ale také díky jedinečné atmosféře, kterou vytvářejí olomoučtí fanoušci. Dopadne-li všechno dobře, může se Olomouc v příštím roce honosit jako nejmenší město na světě zlatou známkou Světové atletické federace!


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.