Olomouc se zařadí mezi města s dobrou adresou

Jaroslava Vymazala, předsedu Asociace cykloměst, dnes na vyjížďce doprovodili studenti z fakulty tělesné kultury, akademici i primátor.
Foto: Pavel Konečný
úterý 28. dubna 2015, 14:50 - Text: Pavel Konečný

Dvě stovky urbanistů, architektů a odborníků na dopravu a životní styl se sjedou zítra na akademickou půdu Univerzity Palackého. V aule pedagogické fakulty se budou dva dny zabývat městskou mobilitou, jejíž podstatnou složku tvoří dosud opomíjená cyklodoprava. Olomouc se chce stát místem, kde se cyklistice bude dařit.

Příkladem a spouštěcím momentem jsou dvě výstavy z Dánska, jedna z nich Města s dobrou adresou dala konferenci jméno. Nejsou určeny jen k pasivnímu prohlížení, měly by vyprovokovat širší diskusi. Dnes byly slavnostně otevřeny v Konviktu a od 1. května se přesunou do Šantovky, odkud pak vyrazí na pouť po českých městech.

„Co pro nás znamená dobré město, chytré město, k tomu by nás obě výstavy měly inspirovat, protože každý z nás si představuje pod pojmem dobrá adresa něco jiného,“ komentoval čtyři desítky panelů národní cyklokoordinátor Jaroslav Martínek.

Klíčem je komunita

Změnu v dopravě ale nezajistí pouhá změna infrastruktury. „Konference není jen o městské mobilitě. Dobrá adresa má hodně definic, ale pro mě osobně je spíše o kvalitě života. Důležité je totiž myšlení a postoj celé komunity lidí ve městě, naše mentalita,“ uvedl rektor Jaroslav Miller. Jako příklad doporučil knihu Ferdinanda Tönniese Komunita a společnost. „Když se mluví o změně dopravní koncepce, vždy se skloňují i peníze. Jako příklad, že se dá uspět i s malými prostředky, slouží německý Münster, kde se to povedlo díky občanským iniciativám,“ naznačil Miller.

Dánská účast na konferenci

Za dánskou stranu na konferenci zítra vystoupí Jens Peter Hansen – radní města Randers a člen představenstva Dánské cyklistické federace, Rita Justesenová – vedoucí kodaňského oddělení plánování a architektury a Pablo Celis – stavební inženýr a projektový manažer z města Aarhus.

Změny nastartoval před časem Jaroslav Vymazal. Bývalý primátor Jihlavy chtěl před čtyřmi lety zabránit suburbanizaci – odlivu lidí z města a naopak zaplnění měst auty. Z jeho popudu vznikly na 22 radnicích pozice cyklokoordinátorů. Dnes jsou zastoupeni více než v padesáti městech sdružených v Asociaci měst pro cyklisty. „Cestičku nám prošlapali v Dánsku, jsou pro nás dobrým příkladem,“ prohlásil dnes na tiskové konferenci Vymazal. Tvrdí, že hlavní je změna myšlení, která do centra pozornosti staví člověka a nikoliv auta.

Dánský příklad

Zástupce dánského velvyslance Lars Kjellberg ale konstatoval, že dánské výstavy by neměly sloužit jako vzor ke kopírování. „Měly by vás spíše inspirovat a přimět klást si otázky, ne předkládat hotové odpovědi,“ nabádal Kjellberg.

Olomouc má dnes 35 kilometrů cyklostezek. Podle náměstka primátora Aleše Jakubce je to zhruba polovina kýženého stavu. Na kole dnes jezdí sedm procent obyvatel, auto používá k dopravě téměř třetina. Propagačně dnes na tandemové kolo usedl i primátor Antonín Staněk, který cyklistickou dopravu podporuje.

Náměstek Jakubec ale poznamenal, že rozvoji cyklistiky svým způsobem brání samotná městská památková rezervace a její dlažba. „Jakýkoliv zásah je problematický. Historické dědictví znamená pro památkáře více než pohyb cyklistů,“ řekl Žurnálu Jakubec. Je si vědom problémů nejen na náměstích, ale i v ulicích 1. máje nebo 8. května. Centrum by se v budoucnu mohlo dát projet pohodlně na kole po třídě Svobody, která je dost široká, ale samotná změna regulačního plánu vyžaduje dva roky.

„Naše společnost se dostala do bodu, kdy se na kole nejde svobodně pohybovat po městech. Na konferenci Města s dobrou adresou proto chceme především nastartovat změnu v myšlení,“ konstatoval národní koordinátor Martínek. V programu jsou i body proč v Česku nefungují plány městské mobility nebo jaká jsou legislativní omezení.

Program konference ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.