Olomouc patří univerzitě! Začíná Absolventské setkání UP

Na Absolventské setkání dorazili první absolventi. Hned po deváté ráno se registrovali v UPointu na Horním náměstí.
Foto: Milada Hronová
pátek 9. září 2016, 07:10 - Text: Milada Hronová, Ivana Pustějovská

Den „D“ je tady. Začíná dvoudenní Absolventské setkání Univerzity Palackého. Do města se sjíždějí absolventi olomoucké univerzity jak z tuzemska, tak ze zahraničí. Při příležitosti oslav 70. výročí obnovení univerzity se potkají se svými spolužáky, kamarády i pedagogy. Čeká je nabitý program.

První den setkání patří fakultám, které svým absolventům nabízejí možnost prohlédnout si pracoviště a setkat se s učiteli. Podrobný program jednotlivých fakult najdete ZDE.

Speciální vydání Žurnálu pro absolventy

Pro absolventy je připraveno i zvláštní vydání univerzitního časopisu Žurnál. K dispozici ho budou mít na registračních místech. Ve speciálním čísle nazvaném Absolvent, si přečtou rozhovory a portréty patnácti uznávaných osobností ze světa vědy, sportu, umění, medicíny, byznysu či diplomacie. Všechny spojuje příslušnost k Univerzitě Palackého. Čtenáři se tak mohou seznámit například s profesní kariérou a názory plastického chirurga Bohdana Pomahače, hematologa Karla Indráka, tenistky a psycholožky Heleny Sukové, vědce Radka Zbořila, trenérky Ivy Machové nebo muzikanta Jiřího Pavlicy. Absolvent vychází jak v české, tak v anglické mutaci.

Kalendář, videomapping a PechaKucha Night

Už dnes se mohou absolventi účastnit i některých celouniverzitních programů, například křtu stolního kalendáře UP na rok 2017 v univerzitním informačním centru UPoint na Horním náměstí. Autorem fotografií je slavný fotograf a absolvent UP Jindřich Štreit. Křest spolu se zahájením prodeje bude v 15 hodin. Kdo dorazí, může si kalendář s typicky štreitovskými černobílými snímky nechat od autora hned i podepsat.

Na stejném místě u UPointu bude rušno i večer. Od 21 hodin je totiž na programu netradiční videomapping. Na budovu univerzitního obchodu se budou promítat zásadní okamžiky z novodobé historie UP. „Ve zhruba pětiminutové zkratce projdeme 70 let, které uplynuly od obnovení Univerzity Palackého. Podařilo se nám získat unikátní záběry prvního rektora obnovené univerzity J. L. Fischera, včetně jeho setkání se studenty v roce 1968. Projekce vznikla pod vedením Itala Nikoly Pavoneho,“ řekl Martin Müller z Audiovizuální produkce UP. Videomapping začne ve 21 hodin, poté jej bude možné vidět co hodinu až do půlnoci.

Páteční večer bude přát i dalšímu zajímavému podniku, na který jsou zváni i absolventi UP. V kině Metropol se koná již 12. vydání akce s názvem PechaKucha Night. Program od 20.20 hodin bude zaměřen na architekturu a urbanismus. Večer je založený na prezentacích složených z 20 snímků, kdy každý běží 20 vteřin. Každý prezentující tak má přesně vyměřený čas 6 min a 40 vteřin na to, aby představil svou práci nebo nápady.

Návštěvníci si budou moct popovídat s desítkou zajímavých osobností, například s architekty ze studií H3T, edit! Nebo Vysloužil architekti. Z olomouckých představí své projekty Nela Klajbanová a Šimon Pelikán. Nela začala loni organizovat knižní veletrh, který se zaměřuje na malá nakladatelství a autorské knihy. Druhý rok plaveb po Moravě má za sebou Šimon se svou lodí Kordulkou. S lodí však jeho projekty nekončí, a tak poví, co je nového.

Sobota: koncerty, osobností i Absolventská hra

Absolventské setkání vyvrcholí v sobotu celouniverzitním programem. I když těžištěm odpoledního programu bude Výstaviště Flora, zajímavý koncert moderního jazzu a operního zpěvu se uskuteční i v olomoucké Redutě. Tam na pódiu vystoupí dva významní absolventi UP - Emil Viklický a Lucie Ceralová.

V areálu Výstaviště Flora začne hlavní program v 15 hodin. Během něj univerzita ocení několik desítek osobností, které se zasloužily o mimořádnou reprezentaci své alma mater a šíření jejího dobrého jména doma i v zahraničí. Při této příležitosti se tak na pódiu vystřídají například emeritní rektor Josef Jařab, novinář Vít Pohanka, dramatik a režisér David Drábek nebo podnikatelka Jarmila Podhorná. Průvodcem celého programu bude další významný absolvent – novinář Jakub Železný. Ani v této části nebudou návštěvníci ochuzeni o hudební vystoupení úspěšných absolventů UP – představí se Jiří Pavlica s Hradišťanem, zpěvačka Leona Machálková či revivalová skupina The Teachers. Příchozí se mohou zapojit i do velké Absolventské hry – Daruj příležitost. Podpoří tak Nadační fond UP a mohou vyhrát zajímavé ceny.

Celý den budou součástí Absolventského setkání také výstavy a řada dalších koncertů, v nichž se představí další absolventi olomoucké univerzity. Více na Portálu absolventů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.