Olomouc má návrší pojmenované po papeži Janu Pavlu II.

Foto: Blanka Martinovská
středa 9. září 2015, 08:20 - Text: (ipu)

Olomouc má nové Návrší Jana Pavla II. Právě tak byla na Svatém Kopečku pojmenovaná část prostranství před tamní bazilikou. Jméno je připomínkou návštěvy papeže Jana Pavla II., který před dvaceti lety v Olomouci kanonizoval blahoslavenou Zdislavu z Lemberka a Jana Sarkandra.

Při návštěvě Olomouce zavítal Jan Pavel II. i do chrámu Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, kde jej vítaly zástupy věřících. Prostranství před bazilikou, dosud Sadové náměstí, nyní nese jméno papeže, který byl mezitím sám svatořečen. O pojmenování malého náměstí před chrámem požádalo městskou radu Arcibiskupství olomoucké. 

Slavnostní události se zúčastnili spolu s primátorem Antonínem Staňkem a olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem i členové rady města, zástupci církve, univerzity a další hosté.

„Pro mnohé byla návštěva Jana Pavla II. v květnu 1995 návštěvou církevní, pro jiné to byla návštěva člověka, který se významnou měrou podílel na pádu komunistického režimu a na otevření cesty středoevropským národům k demokracii a svobodě. Pro mě je to člověk, který byl pevných názorů, zodpovědný vůči sobě a své roli, kterou přijal a vykonával,“ uvedl primátor Antonín Staněk.

Svou vzpomínku na papežovo setkání s věřícím na Svatém Kopečku připojil i arcibiskup Jan Graubner „Vybavuje se mi chvíle, kdy tady Jan Pavel II. stál. Záběry z tohoto místa následně obletěly celý svět a dodnes se objevují v mnoha dokumentech, protože nikde jinde se nepodařilo zachytit papeže tak rozesmátého jako tady,“ zavzpomínal a následně nově pojmenovanému návrší před bazilikou požehnal.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.