Olomouc jako nejlepší adresa pro konferenci o městské cyklistice

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 24. března 2015, 08:30 - Text: Pavel Konečný

Jedinečná konference Města s dobrou adresou se chystá na konec dubna. Hlavním zaměřením je cyklodoprava a hledání správného pohledu na život ve městě.

Dvoudenní konference se budou účastnit zástupci ministerstva dopravy, univerzity, města, kraje, fakultní nemocnice nebo Asociace měst pro cyklisty a Národní sítě zdravých měst. Partnerem je ale i dánské velvyslanectví. Do Olomouce se sjedou stovky odborníků z celé republiky.

„Je to konference o dopravě, o řešení prostoru, ale poprvé se snažíme podívat na tuto problematiku z pohledu člověka. Většinou doprava je řešena technokraty nebo odborníky na technickou infrastrukturu. Jak se má plánovat, jaké má mít parametry, ale zapomíná se na to, kdo tu infrastrukturu bude využívat a jakým způsobem. Položíme si otázku, kde jsou chyby a jak je odstranit,“ objasnil Jaroslav Martínek z Centra dopravního výzkumu, který je hlavním garantem konference.

Podle Martínka bude setkání revoluční v tom, že se na veřejný prostor dívá jinýma očima než jen pohledem řidiče automobilu a dopravních specialistů.

Mobilita je otázkou filozofie

Rektor Jaroslav Miller považuje koncepci mobility ve městě do značné míry za otázku filozofie, nikoliv technických řešení. „Vážím svých kolegů z technických vysokých škol. Jsem ale bytostně přesvědčen, že k mobilitě bychom neměli přistupovat technokraticky, je to spíše příběh o přemýšlení o tom, jak žít. To je možná hlavním důvodem, proč se taková konference koná na půdě klasické univerzity,“ uvedl Miller pro server Cyklodoprava.cz.

Konferenci bude předcházet vernisáž dánské putovní výstavy. Právě ona nese název Města s dobrou adresou a po dvou dnech se z akademické půdy přesune do nákupního centra Šantovka.

„Vlastně konferenci můžeme považovat za doprovodnou akci k tomu, abychom vysvětlili, o čem je výstava, která začne putovat Českou republikou. Má v sobě obrovský arzenál. Chceme lidem říct, ať se podívají, jak to dělají Dánové. Ne kopírovat to, ale poučit se a přenést to do svého města. A to je definice dobré adresy,“ prohlásil Martínek.

Dobrá adresa se nedá nařídit

Pro Martínka nejsou důležité odpovědi, ale otázka. A v tom vidí i roli univerzity. „Dobrou adresu si musí lidé definovat sami. Není to otázka politická ani mediální, neurčuje to žádný expert, ale společnost. Děti, studenti nebo senioři mají jiné problémy než řidiči. Život ve městě je také o pohodě. Ale my jsme si natolik zkomplikovali život, že si jej nedovedeme představit bez auta. Přitom na vzdálenost do dvou kilometrů je to auto nevhodné. Lepší je chodit pěšky nebo jet na kole a život si víc vychutnat,“ tvrdí Martínek.

Konference, která se koná 29. a 30. dubna v Konviktu, se bude zabývat tím, proč v Česku zatím nefungují plány městské mobility, příklady z Dánska i aktuální situací v Olomouci. Hovořit se bude také o integrovaném plánování a plánech udržitelné městské mobility nebo o parkovací politice. Součástí dvoudenního setkání bude i workshop určený pro města, která chtějí učinit konkrétní kroky pro podporu cyklistické dopravy.

Podrobný program je k dispozici ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.