Olomouc bude ve znamení židovské kultury

Výstavy, koncerty i besedy nabídnou Dny židovské kultury.
Repro: Žurnál UP
sobota 17. září 2016, 14:41 - Text: (red)

Přednáškami, besedami, koncerty, filmy a divadelními představeními si Olomouc od pondělí až do 27. září připomene důležitou roli židovské komunity při utváření evropské kultury. Ve městě se koná devátý ročník festivalu Dny židovské kultury Olomouc, který pořádají olomoucké Muzeum umění, zdejší Židovská obec a Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových Filozofické fakulty UP.

Letošní ročník přehlídky bude ve znamení ženské tématiky, což uvozuje na festivalovém plakátě otázka Ženu statečnou kdo nalezne?, odkazující ke starozákonní Knize přísloví. „Verš však zní například v jeruzalémském překladu bible jinak, místo ´statečná´ se tam objevuje ´řádná´. Každopádně ženské téma, role a postavení ženy v židovské společnosti bude ústřední linií celého ročníku,“ řekl dramaturg a zakladatel festivalu Alexandr Jeništa.

Festival zahájí v pondělí v 18 hodin v Café Amadeus vernisáž výstavy Haredim fotografky Elišky Blažkové. „Jsou to jedinečné snímky zachycující kulturu a život ultraortodoxních Židů v nejkonzervativnější židovské čtvrti na světě – v Mea Shearim v Jeruzalémě,“ uvedl Jeništa.  Po vernisáži bude následovat koncert česko-německého instrumentálního uskupení Naches Trio.

Festival bude mít i zahraniční hosty. „Rád bych upozornil na přednášku izraelské politoložky a rovněž poslankyně izraelského parlamentu Alizy Lavie, která se bude věnovat modlitební knížce pro ženy sepsané v devatenáctém století Fanny Neudovou, manželkou loštického rabína. Emancipace probíhala v devatenáctém století i v židovském prostředí. Kniha Hodiny zbožnosti se stala jedním z pilířů moderní ženské duchovnosti a dodnes se těší velké oblibě. Do češtiny ji přeložil herec a překladatel Jaroslav Achab Haidler. Ten také provede účastníky nedělního výletu židovským hřbitovem a synagogou v Úsově,“ řekl Jeništa.

Za pozornost bude určitě stát setkání s Hugo Maronem. „Téměř devadesátiletý brněnský rodák je jedním z dětí zachráněných Nicholasem Wintonem. Po válce prošel v Neředíně leteckým výcvikem pro budoucí izraelské letectvo a v Olomouci se potkal i se svou ženou, s níž pak prožil celý život v Izraeli,“ dodal Alexandr Jeništa.

Před publikum předstoupí i germanistka Ingeborg Fialová Fürstová z filozofické fakulty, která svou přednášku nazvala Konflikt otců a synů – židovský otec, trestající bůh a nezdárný syn. Mluvit bude o literárním zpracování generačních konfliktů.

Dny židovské kultury mají také silnou filmovou sekci připravenou olomouckou katedrou judaistiky nebo loutkové divadlo pro děti s představením pražského Divadla Damúza Golem a alchymisté.  

Festival se tradičně věnuje i práci se studenty. Letos organizátoři připravili pilotní ročník městské hry Olomouc židovská pro studenty středních škol. „Studenty čeká šest zastavení na různých místech v Olomouci. Každé z nich reflektuje různou etapu existence židovské minority v našem městě, od vyhnání Židů z královských měst, přes prudký rozvoj devatenáctého století až po současnost. Cílem je studenty alespoň náznakem seznámit s kulturou, která byla ještě před několika desítkami let samozřejmou součástí společenského i kulturního milieu města,“ řekl dramaturg Alexandr Jeništa.   

Festivalový program se bude konat na třech místech Muzea umění – v Divadle hudby, Café Amadeus a Mozarteu. Loni přehlídka přilákala bezmála půl druhého tisíce návštěvníků. Záštitu nad Dny židovské kultury v Olomouci převzal velvyslanec Izraele v ČR Gary Koren. Kompletní program letošního ročníku je k dispozici ZDE.   


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.