OLEX 2015

pátek 13. března 2015, 10:39 - Text: (Redakční pošta)

Na Katedře filozofie proběhl dne 27. 2. 2015 již druhý ročník studentské filozofické konference OLEX (Olomoucké expo). Zároveň byl OLEX vůbec první konferencí v nově zrekonstruovaných prostorách budovy Křížkovského 12.

Oproti prvnímu ročníku jsme letos vsadili na lehce odlišný formát, konference totiž byla koncipována jako persuazivní debata. V pěti tematických blocích se utkala vždy dvojice studentů s protichůdnými stanovisky na současná a hlavně kontroverzní filosofická témata z oblasti filozofie mysli, filozofie jazyka, morální filozofie, experimentální filozofie nebo aplikované etiky. Studenti měli možnost představit argumenty ve prospěch nebo proti trestu smrti, vyjádřit se k teorii rozšířené mysli, jazykového relativismu či k hodnotě epistemických intuic. Po této debatě se následně mělo možnost zapojit také početné publikum se svými dotazy a připomínkami nebo vlastními vhledy do probíraných témat.

Nejhojněji byla zastoupena brněnská Masarykova univerzita se čtyřmi přednášejícími, následovala pražská Univerzity Karlova a domácí Univerzita Palackého. Velmi potěšující byla vystoupení třech studentů Katedry filozofie Univerzity Palackého (Matěj Dražil, Jakub Štaffa a Jan Buráň), kterým tímto dodatečně děkujeme za výbornou reprezentaci naší katedry.

Na základě velmi kvalitních příspěvků a vydatné diskuze hodnotíme OLEX 2015 za velmi vydařenou a především přínosnou konferenci. O kvalitě OLEXU vypovídá každoroční vysoký zájem ze stran studentů i vyučujících nejen Univerzity Palackého a jejich pozitivní hodnocení a ohlasy. Návštěvnost letos dosáhla zhruba čtyřiceti účastníků, což je na poměry studentských konferencí velmi dobrý výsledek.

OLEX se od svého prvního ročníku profiluje jako studentská filozofická konference, které je vlastní jak zaměření na současná filozofická témata, tak nadstandardní kvalita příspěvků nebo podnětná diskuse. Pevně věříme, že i třetí ročník OLEXu na tyto atributy naváže a významně přispěje k budování tradice studentských filozofických konferencí na Katedře filosofie Univerzity Palackého v Olomouci.

Vladimír Vodička


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.