Ohlédnutí za konferencí doktorandů na Pedagogické fakultě UP

Ilustrační foto: (pav)
pátek 20. listopadu 2015, 15:19

Ve dnech 10. - 11. listopadu se na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého již pojedenácté setkali studenti doktorských studijních programů zaměřených na pedagogiku a oborové didaktiky, aby prožili dva naplněné a snad i obohacující dny na mezinárodní vědecké konferenci Aktuální problémy pedagogiky ve výzkumech studentů doktorských studijních programů.


Cílem konference bylo především vytvořit pro tyto začínající vědecké pracovníky vstřícný prostor, v němž by mohli představit témata, jimž se věnují v rámci svých disertačních prací, prezentovat svá teoretická východiska a předložit dílčí i komplexní výsledky svých zkoumání. V šesti tematických sekcích během úterního odpoledne zaznělo více než padesát příspěvků, zaměřených na problematiku osobnosti učitele, na aktuální otázky oborových didaktik, psychologické aspekty výchovy a vzdělávání, na témata speciálněpedagogická, andragogická i filosoficko-historická. Vlastní sekci vytvořili anglicky prezentující studenti a letošní novinkou byla také posterová sekce.


Tematické zaměření jednotlivých příspěvků tedy bylo velmi rozmanité a stejně tak diferencovaná byla jejich úroveň, což je zcela adekvátní tomu, že konference se zúčastnili jak studenti, kteří doktorské studium započali před několika měsíci, tak studenti, kteří již téměř dokončují svou disertační práci. Všechny účastníky bez rozdílu však spojoval entusiasmus, s nímž hovořili o tom, čemu se odborně věnují. To může být pro českou i slovenskou pedagogiku velkým povzbuzením.


Konference ovšem nebyla monologem prezentujících účastníků, nýbrž dialogem - dialogem mezi doktorandy a zkušenými akademiky i mezi doktorandy navzájem. Z diskuse, která následovala po každém příspěvku a která by si zasloužila mnohem více času, než bylo vymezeno, si snad každý účastník odnesl pro svou další práci radu, uznání, konstruktivní kritiku či nový podnět... tedy onu tak cennou zpětnou vazbu, bez níž odborný růst není možný.
V programu konference byly zařazeny i jiné, velmi důležité momenty, kdy mohli zúčastnění studenti načerpat nové poznatky, ptát se a dostávat odpovědi. V tomto duchu se neslo v první den konference především dopolední plenární jednání, v němž se svými výbornými přednáškami vystoupili prof. Peter Ondrejkovič a prof. Karel Rýdl. A druhý den konference byl vyhrazen metodologickým seminářům pod vedením doc. Miroslava Chrásky a doc. Tomáše Čecha, kteří se s účastníky podělili o své bohaté znalosti a zkušenosti z oblasti metodologie pedagogického výzkumu.


Děkujeme všem účastníkům, že do Olomouce přijeli, a děkujeme všem, kteří se jakkoliv podíleli na organizaci konference. Společným úsilím se podařilo vytvořit mnohem více než jen příjemnou atmosféru. Přejme si, ať se za rok v Olomouci opět setkáme.

Pavla Vyhnálková


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.