Odhalí dnes počítač vlastnosti látek dříve než pokusy v chemické laboratoři? Dozvíte se v Pevnosti poznání

Ilustrační foto: Markéta Paloncýová
středa 25. listopadu 2015, 13:05 - Text: Martina Vysloužilová

Talentovaní středoškoláci, které láká studium na přírodovědecké fakultě, se mohou blíže seznámit s aktivitami jednotlivých kateder přímo v Pevnosti poznání. Až do 12. prosince jsou v interaktivním muzeu vědy prezentovány rozmanité možnosti studia všech přírodovědných oborů. Tento týden se představuje chemie. 

Skupina založená profesorem Michalem Otyepkou na katedře fyzikální chemie se již řadu let zabývá počítačovou chemií. Vědci se zde věnují modelování molekul a jejich vlastností ve specializovaných programech. „Když se řekne chemie, tak se každému vybaví zkumavka s práškem nad kahanem a následující výbuch – což byla ta zábavnější část hodin školní chemie.  Naopak většině lidí tak úplně nesedly chemické výpočty např. s bezpečnými objemovými procenty metanolu v alkoholických nápojích. A tak si bez chemických výpočtů nejde představit ani jednoduchou školní chemii, natožpak studium složitých biochemických pochodů. Jen se liší způsob, jak současná chemie počítá,“ řekl Karel Berka z  katedry fyzikální chemie a Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů. Jeho popularizační přednáška z cyklu Věda (+) kafe se bude věnovat právě tématu počítačovému molekulárnímu modelování. „ V dnešní době si v počítačích můžeme vystavět celé myriády molekul a ve speciálních programech pak můžeme studovat, jaké mají vlastnosti ještě dřív, než je vůbec někdo experimentálně připraví. Častěji se ale snažíme vysvětlit konkrétní experimenty kolegů,“ doplnil Karel Berka.

Experti z přírodovědecké fakulty již popsali mnoho biologických i nanomateriálových systémů, jako jsou například proteiny, nukleové kyseliny, biologické membrány, deriváty grafenu či nanočástice železa. Přednášející Karel Berka studoval na Univerzitě Karlově v Praze a Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, působil též v Evropském institutu bioinformatiky v Hinxtonu ve Velké Británii nebo na Farmaceutické fakultě Univerzity v Limoges ve Francii.

Ve čtvrtek od 14 hodin je popularizační přednáška určena především studentům středních a vysokých škol a v sobotu ve stejnou dobu je zaměřena na širokou veřejnost v rámci cyklu Věda (+) kafe. Účastníci mají kávu zdarma a pro rodiče je v době přednášky zajištěno hlídání dětí se zábavným interaktivním programem.

O víkendu se navíc část Pevnosti poznání promění ve vědeckou laboratoř a lidé zažijí chemii všemi smysly. Pro děti jsou připraveny vůně látek, které znají především z domácnosti. Pro dospělé jsou doplněny o aromata silnějšího kalibru. „Věnovat se budeme také dalším smyslům. Na jednoduchých pokusech například ukážeme, že chemické reakce jsou i slyšet. Nenecháme zahálet ani hmat a budeme hledat mistra v pipetování,“ pozvala do Pevnosti poznání autorka animačního programu Jana Prášilová z centra popularizace vědy.

Představení výuky a špičkové vědy přírodovědecké fakulty se koná v rámci cyklu Měsíc s Přírodou. Po prezentaci oboru chemie následuje představení oborů matematika a informatika (1.12 - 5.12) a fyzika (8.12 – 12.12.). V jednotlivých týdnech bude vstup do související expozice pro veřejnost zdarma.

Více informací ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.