Odbory a vedení univerzity se dohodly na dodatku ke kolektivní smlouvě

Podzimní jednání zástupců odborů a univerzity.
Foto: Velena Mazochová
úterý 15. října 2013, 07:45 - Text: Velena Mazochová

Dosažení dohody o délce dovolené pro neakademické pracovníky a zahájení jednání o změně tabulky mzdových tarifů jsou nejvýznamnějšími výsledky podzimního vyjednávání o kolektivní smlouvě. Na znění jejího nového dodatku se v těchto dnech shodly celouniverzitní Koordinační odborová rada a vedení univerzity.

Dovolená pro neakademické pracovníky v délce 28 dnů byla doposud garantována pouze na období 2013–2014. Nyní byl vytvořen čtvrtý dodatek ke stávající kolektivní smlouvě, v němž je zakotveno 28 dní po neakademické pracovníky na dobu neurčitou.

„Neakademičtí pracovníci mají tři dny navíc v souvislosti s tím, že v případě nemoci nejsou právě první tři dny hrazeny. Chtěli jsme, aby tento bonus platil i v příštích letech,“ upřesnil předseda Koordinační odborové rady Antonín Staněk.

Nový dodatek zavazuje obě strany také k otevření diskuse o možném navýšení mzdových tarifů, které již několik let stagnují. Podle Staňka by měla být zahájena v průběhu příštího roku s ohledem na předpokládaný vývoj v roce 2014 a 2015.

K dalším výsledkům jednání odborů a vedení univerzity patří rovněž změny v mzdovém předpisu v souvislosti se změnou minimální mzdy. Týkají se mzdových tříd jedna až čtyři.

Hodnocení plnění kolektivní smlouvy probíhá dvakrát ročně. Příští jarní kolo bude zahájeno v únoru 2014 a už nyní jsou známa dvě aktuální témata. V souvislosti s novelou zákoníku práce budou zástupci odborů a vedení univerzity jednat o řetězení pracovních poměrů na dobu určitou i o možnostech rozšíření využití sociálního fondu na příspěvek pro zaměstnance na školné v mateřských školkách.

Koordinační odborovou radu Univerzity Palackého tvoří předsedové základních organizací Vysokoškolského odborového svazu na pedagogické, přírodovědecké, filozofické, lékařské fakultě, fakultě tělesné kultury, rektorátu a Správě kolejí a menz. Kolektivním vyjednáváním za vedení univerzity byl pověřen prorektor Michal Malacka.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.