Od září mohou studenti do Vlastivědného muzea zdarma

Výměna smluv. Rektor Jaroslav Miller (vpravo) a ředitel Vlastivědného muzea Břetislav Holásek (vlevo) v salonku Františka Josefa I. S nimi uprostřed Josef Jařab a Jiří Rozbořil.
Foto: Pavel Rozsíval, VMO
středa 27. srpna 2014, 12:55 - Text: Pavel Konečný

Smlouvu o bezplatném vstupu studentů Univerzity Palackého do olomouckého Vlastivědného muzea včera podepsali rektor Jaroslav Miller a ředitel muzea Břetislav Holásek. Slavnostnímu aktu byl přítomen i emeritní rektor Josef Jařab a hejtman Jiří Rozbořil.

„Smlouva znamená benefit pro studenty, kteří mohou každou středu navštěvovat bezplatně dlouhodobé výstavy ve Vlastivědném muzeu. Zároveň smlouva posiluje již tak úzkou spolupráci v mnoha oblastech mezi Olomouckým krajem, který je zřizovatelem Vlastivědného muzea, a Univerzitou Palackého,“ uvedl rektor Miller.

Středeční bezplatný vstup pro posluchače prezenčního studijního programu je platný na expozice a dlouhodobé výstavy pořádané Vlastivědným muzeem. Výjimkou jsou komerční akce a výstavy, na něž muzeum stanoví zvláštní vstupné.

„Předpokládám, že aspoň čtvrtina z třiadvaceti tisíc studentů si k nám v prvním roce najde cestu. A počítám s překlopovým efektem, tedy že studenti doma řeknou svým sourozencům a rodičům, jak muzeum vypadá, a oni sem přijdou také,“ prohlásil ředitel Holásek.

Návrh umožnit studentům Univerzity Palackého volný vstup do Vlastivědného muzea zazněl poprvé na letošním majálesu z úst Josefa Jařaba. Myšlenku podpořil i hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Největším lákadlem bude pro studenty podle Holáska chystaná expozice Velká válka. „Kromě vybudovaných zákopů uvidí i exponáty v hodnotách milionů korun, které nikdy nebyly vystaveny. Zbraně i denní život z první světové války,“ naznačil ředitel.

Spolupráce Vlastivědného muzea a univerzity se datuje od roku 2005. V roce 2012 vzniklo v muzeu kontaktní centrum univerzity zvané UPoint. Smlouva o bezplatném vstupu pro studenty je platná od 1. září do konce roku 2015.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.