Očkování školáků proti chřipce pomáhá chránit i ostatní

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 5. ledna 2015, 07:50 - Text: Kateřina Černohorská

Podle odborníků z americké univerzity na Floridě je pro zabránění chřipkové epidemii nejdůležitější naočkovat proti tomuto onemocnění žáky základních a středních škol. Ti totiž přicházejí do kontaktu s nejvíce osobami a mohou tak nákazu šířit dále. 

Výzkumníci naočkovali pětileté až sedmnáctileté studenty z oblasti Alachua County, u kterých po očkování klesl počet onemocnění chřipkou o 79 procent. Ještě zajímavější byla ale data u dětí do čtyř let. U těch se riziko snížilo až o 89 procent, ačkoliv je lékaři neočkovali. Celkově se chřipce vyhnulo na šedesát procent ze všech nenaočkovaných obyvatel, kteří nenavštěvovali žádnou školu.

„Očkování studentů mělo hluboký dopad na všechny ostatní. Chřipka ročně zabíjí na tisícovky Američanů, tohle je jedna z možných cest, jak se jí bránit,“ vysvětlil Cuc Tran, který na výzkumu spolupracoval. Dodal také, že je tímto způsobem možné ochránit i osoby, které nelze naočkovat, tedy děti do šestého měsíce po narození nebo osoby s problematickou imunitou. 

Fakt, že největším přenašečem chřipky jsou školáci je podle vědců přirozený. Nemocné děti roznášejí chřipku na spolužáky i na učitele, ti všichni si ji pak odnesou domů a šíří ji dále. Mladší žáci navíc mívají nedostatečné hygienické návyky, které k rozvoji epidemie přispívají. 

Chřipka je podle odborníků stále velkou hrozbou pro celou společnost. Obávají se ovšem, že na ni veřejnost klade malý důraz. Rozsáhlejší informovanost a častější očkování by podle nich mohlo jen v USA ročně zachránit tisícovky životů a ušetřit miliardy dolarů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.