Očekávání roku 2015

Ilustrační foto: Pavel Konečný
čtvrtek 1. ledna 2015, 00:01 - Text: redakce Žurnálu

Mezi hlavní události letošního roku budou patřit padesátiny. Oslaví je v dubnu Academia Film Olomouc. Univerzita otevře letos svůj prestižní obchod, ale čekají ji také opravy a rekonstrukce. Lékařská i právnická fakulta budou volit děkana.

Počínaje dneškem má přírodovědecká fakulta ve funkci nového proděkana. Stal se jím dosavadní vedoucí katedry optiky Zdeněk Hradil. Čtvrtý proděkan bude mít na starosti rezort mezinárodních záležitostí. „Domnívám se, že do našeho proděkanského týmu zapadne i svými občas kritickými názory,“ prohlásil na Hradilovu adresu děkan Ivo Frébort.

Volba děkana i jména

Děkanovi lékařské fakulty Milanu Kolářovi letos vyprší první funkční období. O tom, zda zůstane v čele fakulty další čtyři roky, bude rozhodovat senát na konci dubna. „Chtěl bych dokončit započatou práci,“ netajil se Kolář. Na mysli měl i letošní přestěhování děkanátu z centra města do Teoretických ústavů, jejichž dvě budovy by letos také měly dostat svá jména. Návrh zatím počítá s tím, že starší by mohla být Aeskulapova, nová dostavba by dostala jméno Hippokratova. Možná.

I pro právnickou fakultu bude rok 2015 rokem volebním. Akademici a studenti si na podzim zvolí nového děkana a rozhodnou i o složení nového akademického senátu.

A akademičtí pracovníci fakulty zdravotnických věd letos mohou poprvé získat ocenění za zvýšení kvalifikace a významnou publikační činnost. Ceny udělí děkan Jaroslav Vomáčka na základě žádostí, které lze zasílat do konce února. „Fakulta vyhlašuje tyto ceny poprvé. Jejich účelem je odměna za excelentní publikace a motivace mladých vědců a pedagogů ke zvyšování kvalifikace – získání habilitací a profesur,“ potvrdil proděkan pro vědu a výzkum Milan Kamínek.

Obchod, opravy, úpravy a diskuse

Na jaře otevře univerzita svůj obchod na Horním náměstí. V jeho nabídce bude i vlastní modní kolekce a originální dárkové a reklamní předměty. 

Velkorysou rekonstrukci chystá cyrilometodějská teologická fakulta v budovách Na Hradě a v Univerzitní ulici. Stavební úpravy za více než 40 milionů korun dají vzniknout také znovuobnovené aule v budově v Univerzitní ulici. Vznikne v prostorách bývalého auditoria maxima. Velkorysý záměr si vyžádá rozsáhlou úpravu tří pater, z nichž zmizí některé stávající pracovny a učebny. „Půjde o obnovu původního stavu z třicátých let minulého století,“ objasnil tajemník fakulty Ivan Drábek.

Sotva filozofická fakulta opravila dvě budovy v Křížkovského ulici, už se chystá na další. Rekonstruovat bude objekt s popisným číslem 10. Cílem je vytvořit zázemí pro výuku a výzkum, aby mohl být plně využit současný odborný potenciál fakulty.

Právě letos se bude také rozhodovat o tom, zda Správa kolejí a menz zůstane jednou organizací, nebo se rozdělí na stravovací a ubytovací část. Univerzitu také čeká diskuse nad dalším využitím budovy v Hynaisově ulici nebo bývalé diskotéky Envelopa.

Internacionalizace, rovná daň a výročí

Univerzita bude i letos mít na paměti svou internacionalizaci. Ingeborg Fialová z katedry germanistiky považuje za nutné, aby nezůstala jen v jednojazyčné rovině, tedy v angličtině. Zahraniční studenti by mohli v němčině studovat od příštího akademického roku, kapacitně není nabídka zatím nijak omezena.

Hospodaření univerzity se letos vrací k flat rate, neboli rovnému „zdanění“ fakult. Odvod financí na centrální jednotky bude pro každou fakultu paušální z 90 procent tvořený odvodem z příspěvku na studenty a na rozvoj vědy (A + K), které fakulty dostávají z ministestva školství. Dalších pět procent odvodů bude vypočteno z výnosů v loňském roce a posledních pět procent z režie projektů.

Do půlstoletí povede Academia Film Olomouc ředitel festivalu Matěj Dostálek, který se na jeho organizaci začal podílet ještě jako student v roce 2007. „Byl to první ročník, který organizovala katedra divadelních a filmových studií. Tehdy se festivalu podle dostupných statistik zúčastnilo rekordních 670 akreditovaných návštěvníků,“ vzpomněl Dostálek. O dalších sedm let později je číslo přibližně šestkrát vyšší. Loni se na AFO akreditovalo 4067 diváků, nepočítaje více než tři sta zahraničních i tuzemských hostů z řad vědců a profesionálů z audiovizuálního průmyslu.

„Jsem přesvědčený, že všechny aktivity univerzity spjaté s festivalem se zúročují. Kdo by to býval před padesáti lety řekl do akce, která se odehrávala v malé univerzitní učebně s jedním projektorem a několika diváky,“ řekl Dostálek.

Studentské aktivity

Republikové valná hromada všech českých poboček IFMSA (International Federation of Medical Students' Associations) z osmi lékařských fakult bude letos v Olomouci. Přípravu má na bedrech olomoucká prezidentka federace mediků Andrea Bednářová.

Do činnosti nově vzniklého Dobrovolnického centra olomoucké fakultní nemocnice se i letos zapojí studenti, kteří budou malým i dospělým pacientům pomát překonat období nemoci a vyplnit čas pobytu v nemocnici. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.