Oceány v úterním Science Café

Repro: Žurnál UP
neděle 27. října 2013, 18:49 - Text: Milada Hronová

O nových objevech, ale i řadě záhad v oceánech bude v Science Café hovořit dřívější ředitel Geologicko‑geografické fakulty Univerzity Karlovy a člen mnoha mezinárodních expedic Zdeněk Kukal. 

„Oceány pokrývají 70 procent zemského povrchu. V oceánu se zrodil život. Pohyb obrovských mas oceánských vod vytváří podnebí na kontinentech a chrání život, neboť pohlcují nadměrný oxid uhličitý z atmosféry. Jsou i naším živitelem, protože čtvrtina nerostných zdrojů je z oceánského dna,“ uvedl Kukal. Doplnil, že nová mapa oceánského dna nás seznamuje s překvapujícími objevy. Přestože ji každý rok vědci doplňují, stále zbývá mnohé prozkoumat.

Zdeněk Kukal, bývalý ředitel České geologické služby, strávil deset let v zahraničí. Věnoval se různým oborům geologie, též oceánografii. Působil jako profesor geologie a oceánografie na univerzitách v Bagdádu a Kuvajtu. Jeho kniha Základy oceánografie je stále hlavním zdrojem poznatků o mořích a oceánech. Kromě stovek odborných prací napsal řadu knih pro veřejnost na populární témata, jako jsou přírodní katastrofy, Atlantida i bermudský trojúhelník. Dodnes přednáší a spolupracuje s televizí a s rozhlasem.

Science Café s názvem Oceány – nové objevy, ale stále mnoho záhad se uskuteční v úterý 29. října od 18 hodin v Café&baru Mezi Světy.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.