Oceánolog Kukal: O bermudském trojúhelníku se stydím mluvit

Oceánolog Zdeněk Kukal.
Foto: Martin Višňa
středa 30. října 2013, 07:46 - Text: Martin Višňa

Nová mapa oceánského dna, nebezpečí skrytá v mořských vodách, ale i hledání bájné Atlantidy. Taková byla témata včerejšího Science Café s oceánologem Zdeňkem Kukalem, které si v Café & baru Mezi Světy nenechaly ujít čtyři desítky návštěvníků.

„Copak jste někdy viděli brýlatého námořníka?“ komentoval Kukal svou krátkozrakost, která ho přivedla od námořních snů k oceánografii a geologii. V těchto oborech patří k nejvýraznějším osobnostem u nás, zúčastnil se řady výzkumných expedicí a jeho kniha Základy oceánografie ze sedmdesátých let je dodnes důležitou učebnicí problematiky moří a oceánů.

Při přednášce se Kukal s deštníkem v ruce coby ukazovátkem ovšem věnoval dílu mnohem mladšímu, a sice nové mapě oceánského dna, která vloni vyšla v časopisu National Geographic. Oproti starším mapám je v jejím centru Tichý oceán, jenž bývá běžně v atlasech rozpůlen, a v měřítku 1:50 milionům jsou na ní vyznačeny i nejnovější podvodní objevy, přičemž jde vidět, které oblasti oceánského dna jsou dobře prozkoumány, a které naopak ne.

„Podle National Geographic známe asi 15 % oceánského dna. Nejaktivnější jsou v tomto směru vědci v oblasti Austrálie a Nového Zélandu. Stále však na nás čeká řada překvapení, zejména v podmořských příkopech,“ uvedl oceánolog.

Připomněl také, jakou stopu zanechali ve světě čeští odborníci, byť dnes pracují poměrně nenápadně, a vysvětlil, v čem spočívá nebezpečí odlivových či zpětných proudů. Doslova rozčílen pak byl v části přednášky věnované mořským legendám. „Netvrdím, že se v mořích nenajdou důkazy nějakého dalšího osídlení, ale určitě to nebude Platónova Atlantida. A o bermudském trojúhelníku už se úplně stydím mluvit,“ narážel Kukal na skutečnost, že lidé jsou schopni uvěřit všemu.

Science Café o tajemných vodách moří a oceánů uzavřela hádanka v podobě veršů o deváté vlně, jejichž autora správně trefila Petra Kořínková. Studentka fyziologie rostlin na přírodovědecké fakultě si báseň Viktora Dyka pamatuje z gymnázia. „Učili jsme se o ní v literatuře, ale Dyka vyloženě nemám ráda,“ prozradila Kořínková, která se tak stala majitelkou mapy oceánského dna, o níž byla během večera řeč.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.