Obnovení kliniky infekčních nemocí

Otevření nové kliniky.
Foto: ÚVN
sobota 8. března 2014, 17:03 - Text: (caf)

V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze vzniklo nové, v pořadí již deváté, klinické pracoviště. Stala se jím Klinika infekčních nemocí 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a ÚVN.

Její činnost symbolickým přestřižením pásky zahájil děkan Aleksi Šedo a ředitel nemocnice Miroslav Zavoral.

„Obor infekčních nemocí měl v Ústřední vojenské nemocnici své nezastupitelné místo a dlouholetou tradici až do roku 2002, kdy toto odborné pracoviště zaniklo. Současné vedení si plně uvědomuje význam oboru pro nemocnici, a především pro pacienty. Proto bylo naším cílem tuto odbornost znovu zařadit do portfolia nemocnice,“ řekl Zavoral.

Ve zrekonstruovaných a moderně vybavených prostorách nyní působí špičkové personální obsazení.

„Vědecký program, který se zde rozvíjí, má význam pro nemocnici, pro 1. lékařskou fakultu, ale především pro pacienty. Založení nového pracoviště umožní rozšířit výzkum věnovaný infekční imunologii, zejména oblasti protivirové imunity při virové hepatitidě a studium patogeneze sepse,“ uvedl děkan Šedo.

K opatřením uplatňovaným na klinice patří izolace pacientů podle způsobu přenosu a infekčnosti vyvolávajícího původce infekce. Pracovníci zajišťují také konziliární činnost, jejíž hlavní náplní je diferenciální diagnostika při podezření na infekci, doporučení odpovídajícího diagnostického postupu a případné empirické antimikrobiální terapie.

„Vedle léčebné péče je součástí činnosti kliniky také pregraduální i postgraduální výuka,“ připomněl přednosta Michal Holub.

Na klinice jsou řešeny výzkumné projekty zaměřené na studium specifické a nespecifické imunitní odpovědi u významných infekčních i neinfekčních chorob a procesů. Výzkumný tým kliniky spolupracuje i s kolegy ve Spojených státech a zemích západní Evropy.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.