Objímání chrání proti stresu a infekcím

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 29. prosince 2014, 15:43 - Text: Kateřina Černohorská

Říká se, že konzumace jednoho jablka denně uchrání člověka před nemocemi. Mohlo by mít podobný vliv na zdravotní stav i objímání? Na otázku se pokusil odpovědět tým vědců z Carnegie Mellonovy univerzity v americké Pennsylvánii.

Při výzkumu se odborníci zaměřili na to, zda častější objímání funguje jako forma společenské podpory a zda vystresované jedince může chránit před onemocněním. Zjistili, že větší frekvence objímání lidskému zdraví prospívá, zabraňuje prý zejména šíření infekcí. Častěji objímaní lidé jsou prý obecně méně nemocní než ti ostatní.

„Věděli jsme, že lidé často prožívají neshody s ostatními, v důsledku čehož jsou mnohdy náchylní k virovým onemocněním. Známý byl také fakt, že lidé spokojenější se svým společenským zázemím a podporou nejbližšího okolí bývají méně nemocní,“ vysvětlil Sheldon Cohen, který na studii spolupracoval. Podle Cohena se tým snažil zjistit spojitost mezi oběma fakty a objevil ji právě v objímání. Na základě dotazníků, které vyplnilo 404 zdravých dospělých jedinců pak odborníci svou teorii potvrdili. Ti lidé, kteří se svými blízkými přicházeli do častějšího blízkého kontaktu byli opravdu méně nemocní než ostatní.

„Myslíme si proto, že znásobení počtu objetí milovanou či oblíbenou osobou může pomoci v boji proti stále se množícím důsledkům stresu,“ dodal Cohen. Vědci ještě přesně neví jak tento princip funguje, jsou si ale jistí, že je efektivní.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.