O samotě ustájení koně jsou vystresovanější

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 30. března 2015, 12:44 - Text: Kateřina Černohorská

Ustájení domestikovaných koní o samotě může mít na jejich zdraví negativní efekt. Ukázaly to výsledky výzkumu vědců z britské Nottingham Trent University. Vědci zjistili, že koně, kteří nemají vůbec žádný kontakt s ostatními, vykazují významně vyšší známky stresu než ostatní.

Odborníci zkoumali koně ve čtyřech druzích prostředí, a to v takovém, kde žijí naprosto sami, dále v takovém, kde mají sice osamocenou stáj, ale dochází k občasnému kontaktu s ostatními koňmi, další dvě kategorie tvořili koně ubytovaní v páru a ve větších skupinách.

Výzkumníci zkoumali hladiny hormonů, které se zvedají díky stresu, zaměřili se také na měření teploty očí, přičemž čím vyšší měli koně oční teplotu, tím vystresovanější podle vědců byli. V závěru došli odborníci k názoru, že čím méně společnosti koně mají, tím vystresovanější se cítí.

„Provedli jsme také behaviorální analýzu a zjistili jsme, že čím osamocenější koně jsou, tím hůře jsou zvladatelní, zatímco koně ustájení ve velkých skupinách se chovají přirozeněji,“ vysvětlila Kelly Yarnellová, která se na studii podílela.

Výsledky výzkumu budou mít podle Yarnellové pozitivní dopad nejen na malochovy koní, ale také na jejich ustajování v zoologických zahradách. Výsledky jsou navíc aplikovatelné také na zebry.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.