O příspěvek z Nadačního fondu se utká přes čtyřicet mladých badatelů

Ilustrační foto: 123rf
středa 27. května 2015, 12:51 - Text: Pavel Konečný

O nadační příspěvek, který Nadačnímu fondu Univerzity Palackého poskytla Česká spořitelna, se přihlásilo 43 zájemců z řad mladých výzkumníků. Počtem přijatých žádostí jednoznačně dominují přírodovědci, od kterých k datu první uzávěrky doputovalo 25 žádostí.

„Číst žádosti studentů bylo inspirativní a povzbudivé, dřímá mezi nimi velký potenciál. Pro žadatele ta ale znamená, že konkurence bude veliká,“ uvedla koordinátorka Nadačního fondu Dita Palaščáková. Rozdělovat se bude 800 tisíc korun.

Klíčový je přínos

Poptávané částky se podle Palaščákové liší v závislosti na charakteru výzkumu a využití dalších zdrojů, které studenti mohou mít k dispozici. Nejnižší částka se pohybuje těsně nad deseti tisíci korunami, nejvyšší dosahuje maximální možné výše příspěvku 200 tisíc korun.

Složení Správní rady Nadačního fondu UP

prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D., rektor UP

prof. PhDr. Zdeněk Pechal, CSc., Katedra slavistiky Filozofické fakulty UP

Mgr. Boris Cvek, Ph.D, Katedra buněčné biologie a genetiky Přírodovědecké fakulty UP

Ing. Pavel Jörka, MBA, ředitel Regionálního korporátního centra České spořitelny v Olomouci

Mgr. Klára Vyhnánková, projektová manažerka České spořitelny pro spolupráci s vysokými školami

Správní rada Nadačního fondu zasedne poprvé 16. června a společně vybere nejlepší projekty. Mezi kritéria patří oborový přínos a mezinárodní přesah projektu. „Bude to ale i schopnost žadatele popsat přínos svého záměru a také výstupy, podle kterých poznáme, že se podařilo naplnit stanovený cíl,“ objasnila Palaščáková. Schopnost srozumitelného vysvětlení přínosu projektu je pro správní radu jedna ze zásadních kompetencí mladých vědců.

Čtyřnásobné požadavky

O rozdělení příspěvku by mělo být rozhodnuto do konce června. Během léta uzavře Nadační fond s úspěšnými žadateli smlouvu. „Kdybychom chtěli uspokojit všechny zájemce, museli bychom mít k dispozici částku přesahující čtyři miliony korun. V letošním prvním roce Nadačního fondu ji nemáme, ale je naším cílem do budoucna ji pro studentské projekty získat,“ řekla Palaščáková.

Nadační fond Univerzity Palackého je jediným svého druhu v podmínkách českého vysokého školství. Prostřednictvím podpory mezinárodních vědeckých a uměleckých aktivit studentů chce přispět k jejich osobnímu i profesnímu rozvoji a také k řešení společenských či environmentálních problémů.

„Chceme podporovat mladé badatele v kreativitě, samostatnosti a odpovědnosti za svou práci. Věříme, že to bude možné díky rozvíjení oboustranně přínosných partnerství s firmami, které sdílí s univerzitou společné vize,“ podotkla Palaščáková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.