O muzejní noci lákaly i univerzitní prostory

Muzejní noc z terasy přírodovědecké fakulty.
Fotogalerie: Martin Višňa
sobota 17. května 2014, 08:15 - Text: Martin Višňa

Stovky lidí využily během včerejší Olomoucké muzejní noci možnosti prohlédnout si chodby a kapli barokního Konviktu nebo rozestavěné Pevnosti poznání. Lidé se také mohli na noční Olomouc podívat z terasy přírodovědecké fakulty.

Na Konviktu nejvíce „táhly“ komentované prohlídky kaple Božího Těla. Jen během prvních dvou hodin napočítaly členky studentského spolku StuArt, které po kapli provázely, přes sto padesát návštěvníků. „Chodí hlavně senioři, také pracující a rodiny s dětmi. Studenti moc ne, ti to tu už většinou znají,“ uvedla jedna z průvodkyň Sabina Soušková.

Návštěvníci si také mohli prohlédnout práce studentů výtvarné výchovy nebo si prostřednictvím promítaných dokumentů připomenout proměnu někdejších zchátralých kasáren v univerzitní Umělecké centrum. Byl mezi nimi i nevidomý Jan Příborský s manželkou. „Ženě jsem říkal, že je Konvikt moc krásný, zatím ale neměla možnost si ho prohlédnout, znala jen kapli. Takže jsme si na Konvikt vyhradili celý večer,“ prozradil Příborský.

„Záleží na představivosti, jak mi kdo věc nebo stavbu popíše, hodně si také obraz dotvářím četbou. Olomouc si z dob, kdy jsem viděl, pamatuji jako ošklivé, oprýskané město, díky lidem kolem mě jsem si ale ten obraz upravil a nyní ji vnímám jako krásnou, protože taková teď prostě je,“ popsal pak Příborský, jak vůbec tu krásu kolem sebe vnímá.

Vize a výhledy

Univerzitním tahákem bylo také budované populárně-naučné muzeum Pevnost poznání, které vzniká v někdejším velkém dělostřeleckém skladu na Korunní pevnůstce. „O prohlídky stavby byl takový zájem, že jsme se celý večer téměř nezastavili,“ komentovala Martina Vysloužilová z Pevnosti poznání.

Za hravými exponáty budoucího muzea, jako jsou trojrozměrné piškvorky nebo nejrůznější hlavolamy, ovšem návštěvníci museli vyrazit na nedalekou přírodovědeckou fakultu, z jejíž terasy bylo také možné prozkoumat výhled na noční Olomouc dalekohledem. Letopočty na věži dómu na dálku četl například absolvent rekreologie Michal Kohout.

„Pohled na město teleskopem byl hodně zajímavý, vůbec celá akce je super. Zatím jsme stihli kryt civilní obrany, prachárnu na pevnůstce a Pevnost poznání. Architektonicky tu stavbu nedokážu posoudit, ale líbí se mi ta vize interaktivního muzea. Bude to dobře využitý prostor z domu, který mohl spadnout,“ shrnul Kohout své dosavadní zážitky, než vyrazil vstříc dalším lákadlům muzejní noci.  

Tři desítky muzeí

Celkem bylo během první Olomoucké muzejní noci otevřeno do půlnoci na tři desítky muzeí, galerií a dalších výstavních prostor, mimo jiné byl oficiálně „oživen“ průchod v Denisově ulici jako Lomená galerie. Mezi největšími taháky byly končící výstava díla Káji Saudka v Muzeu moderního umění nebo nově zpřístupnění Giganti doby ledové ve Vlastivědném muzeu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.