Nový senát univerzity: více než dvě třetiny nováčků

Grafika: Žurnál UP
pondělí 14. dubna 2014, 16:04 - Text: Milada Hronová, Pavel Konečný

Pouze šest senátorů zůstává v Akademickém senátu Univerzity Palackého i na další tři roky. Takový je výsledek voleb, které do nejvyššího samosprávného orgánu vynesly osmnáct nováčků. Nový senát se poprvé sejde v červnu.

Za pomyslného vítěze voleb by se dala označit Andrea Preissová Krejčí z filozofické fakulty, která se dostala do „velkého senátu“ a zároveň se stala první ombudsmankou v historii univerzity.

„Své zvolení senátorkou velkého senátu univerzity a zároveň i veřejným ochráncem práv studentů filozofické fakulty vnímám jako osudové. Ke zvolení senátorkou jsem nevyvíjela žádnou aktivitu. Vzhledem k tomu, že jsem však získala víc hlasů než mnozí nositelé daleko zvučnějších jmen s letitými senátorskými zkušenostmi, bylo by v tuto chvíli pro mne velmi těžké, kdybych se musela rozhodovat mezi těmito dvěma instituty,“ uvedla Krejčí. 

Směrnice děkana o zřízení funkce ombudsmana na filozofické fakultě vylučuje, aby byl ombudsman i senátorem fakulty. Nikde není uvedeno, že se ombudsmanem nemůže stát člen akademického senátu univerzity. 

Devět neobhájilo, jeden odstoupil 

Voliči z filozofické, ale i přírodovědecké fakulty a fakulty zdravotnických věd vysílají do senátu pouze nováčky. Své mandáty z dosavadních senátorů neobhájili Lubor Kysučan, Marek Jukl, Jana Talašová, Jana Tomsová a Alois Krobot.

Podobně na právnické fakultě neobhájil mandát Jaroslav Sovinský, na lékařské Dagmar Riegrová, na teologické Tomáš Parma a na fakultě tělesné kultury Halina Kotíková. Jediný kandidát, který odstoupil během voleb, byl Kamil Kopecký z pedagogické fakulty. Podle volební komise fakulty k rezignaci vedlo pochybení, kterým se stalo volební shromáždění v době konání voleb. 

Mezičlánek – student i pět akademiků 

Jediný student, který bude pokračovat v senátorské práci je Josef Kaštil z fakulty tělesné kultury. „Je to velká výzva i zodpovědnost, protože budu jediný student, který bude znát souvislosti a záležitosti, které se řešily doposud. Stává se tak ze mě jakýsi mezičlánek,“ komentoval volební výsledek Kaštil. I do budoucna by se rád věnoval cenové hladině jídel v menze.

V akademickém senátu spolu s ním zůstávají za vyučující Pavel Anzenbacher, Lucia Madleňáková, Aleš Jakubec, Jiří Pospíšil a Jiří Langer. 

Každou fakultu zastupují dva akademici a jeden student. Volby do velkého senátu se konaly na každé fakultě v jiném termínu. Začaly 2. dubna a skončily v pátek 11. dubna. Mezi posledními hlasovaly fakulty pedagogická, filozofická a fakulta zdravotnických věd. 

Volební účast nebyla zrovna vysoká. Nejvíce voličů přišlo k urnám na přírodovědecké fakultě – 1226, nejméně na lékařské, kde si hlasovací lístek vyzvedlo 301 voličů. 

Výsledky jsou zatím předběžné. Lhůta pro případné podání stížnosti na průběh voleb uplyne v pátek 18. dubna. Současnému senátu vyprší mandát na konci května. 

Seznam senátorů pro období 2014-2017: 

Cyrilometodějská teologická fakulta:

Petra Potměšilová – 74 hlasů

Jiří Pospíšil – 66 hlasů

Lukáš Mocek – 26 hlasů (student) 

Filozofická fakulta:

Ladislav Daniel – 136 hlasů

Andrea Preissová Krejčí – 100 hlasů

Jakub Tichý – 189 hlasů (student) 

Lékařská fakulta:

Pavel Anzenbacher – 165 hlasů

Jitka Vostálová – 125 hlasů

Viliam Dioszegi – 190 hlasů (student)

Přírodovědecká fakulta:

Irena Smolová – 620 hlasů

Tomáš Opatrný – 356 hlasů

Petr Pavlík – 437 hlasů (student) 

Pedagogická fakulta:

Jiří Langer – 372 hlasů

Kateřina Vitásková – 367 hlasů

Lucie Šustková – 359 hlasů (studentka) 

Fakulta tělesné kultury:

Aleš Jakubec – 161 hlasů

Zbyněk Janečka – 90 hlasů

Josef Kaštil – 145 hlasů (student) 

Právnická fakulta:

Maxim Tomoszek – 393 hlasů

Lucia Madleňáková  – 308 hlasů

John Gealfow – 403 hlasů (student) 

Fakulta zdravotnických věd:

Anita Můčková – 125 hlasů

Helena Kisvetrová – 113 hlasů

Jan Pauler – 108 hlasů (student)


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.