Nový semestr začal i nejmladším studentům

Imatrikulace Dětské univerzity. Čtvrtina posluchačů bude z Nového Jičína.
Fotogalerie: Pavel Konečný
čtvrtek 19. února 2015, 07:54 - Text: Pavel Konečný

Stovka dětí včera získala v aule pedagogické fakulty index posluchačů Dětské univerzity. Do nového semestru vstoupili nejmladší studenti Univerzity Palackého při slavnostní imatrikulaci.

„Slibuji, že vše, co se naučím a poznám během studia, budu využívat ke svému dalšímu vzdělávání. Že budu nabyté vědomosti a znalosti uplatňovat tak, aby byly ku prospěchu celé společnosti,“ četl za všechny slib Ondřej Paušman ze Základní školy Komenského 66 v Novém Jičíně. Jak přiznal, měl trochu trému, ale slib si předtím asi dvacetkrát nacvičoval. Na univerzitu s ním bude z Nového Jičína jezdit autobusem dalších 25 spolužáků.

„Jsme tady už jako škola už potřetí. Poslední dva semestry jsme museli vynechat, protože jsme se nestihli přihlásit. Tentokrát jsme měli štěstí, letos jsem to stihla, když bylo teprve čtrnáct nahlášených studentů,“ prohlásila Ondrova učitelka Radmila Bayerová. Do Olomouce bude vozit žáky od druhé do šesté třídy.

První univerzita pro děti

Svého syna Jakuba dovedla k imatrikulaci i Veronika Štěpánková z Mariánského Údolí. „Je šikovný a chodí do speciální třídy pro nadané děti na Základní školu Hálkova, tak to pro něj určitě bude zajímavé,“ řekla. Jakuba baví ve škole nejvíce matematika. „Na univerzitu jdu ale i kvůli všemu ostatnímu, co se tady bude dít,“ vysvětlil.

Když Dětská univerzita v roce 2007 v Olomouci začínala, byla první v republice. „Dnes jsou běžné na všech univerzitách,“ řekla koordinátorka Michaela Kratochvílová. Děti čeká deset lekcí. Novinkami oproti předcházejícím ročníkům je španělština a robotika. „Posluchači se mohou těšit na oblíbenou Chemii v kuchyni, kdy si vyzkoušejí, jak zbavit vejce skořápky bez loupání nebo jak odbarvit limonádu. Budeme ale probírat také Facebook, reklamace nebo si ujasňovat, proč je důležitý volný čas,“ doplnila Kratochvílová.

Motivace ke studiu

Proděkan přírodovědecké fakulty a promotor včerejší imatrikulace Roman Kubínek poznamenal, že Olomouc byla s Dětskou univerzitou v Česku nejen první, ale dlouho i osamocená. Imatrikulace, přednášky, indexy, diplomy a promoce – to vše napodobuje skutečné univerzitní studium. „Profesor Ševčík přivezl know how z bratislavské Univerzity Komenského. Dnes už jsme v asociaci světových dětských univerzit,“ konstatoval Kubínek. Za nejcennější považuje, že se děti dostanou na všechny fakulty, že poznají nové prostředí, což by je mohlo motivovat k dalšímu studiu.

Jako součást projektu Badatel zajišťuje chod Dětské univerzity science centrum Pevnost poznání.

„Kluci a holky, chtěl bych vám popřát, aby se vám na Dětské univerzitě líbilo, abyste se něco naučili a něco si zkusili. Doufám, že se nestanete jen studenty, ale i učiteli, že vše, co se tady dozvíte, řeknete i doma rodičům a prarodičům,“ řekl k plnému auditoriu prorektor Miroslav Mašláň. Nový semestr mohl začít.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.