Nový pohled na město

Publikace Olomouc.
Foto: Jan Andreáš
středa 16. října 2013, 09:28 - Text: Pavel Konečný

Nový přírůstek rozšířil rodinu reprezentačních knih o Olomouci. Na pulty knihkupectví se dostává publikace Olomouc s fotografiemi Libora Sváčka s minimalistickým pojmenováním, o to však bohatším obsahem.

Knihu s úvodním slovem arcibiskupa Jana Graubnera a doprovodnými texty Pavla Radosty vydává českokrumlovské vydavatelství MCU.

„Vzpomínám si, jak jsem v dětství, kdy mě postihla chřipka, hrozně rád prohlížel knihovnu rodičů a z ní si vybíral k listování knihu fotografií Olomouce od Rudolfa Smahela. Moc mě těší, že k této krásné knize přibývá nyní další takové dílo,“ uvedl při křtu knihy primátor Martin Novotný.

Snímky z knihy Olomouc nabízejí klasické a dobře známé pohledy na město, které vždy znovu a znovu inspirují snad každého fotografa, ale i neobvyklé záběry s originálními kompozicemi. I Olomoučan, který ve svém městě prožil celý život, tak může chvílemi zůstat s údivem hledět na to, z jakých různých úhlů ještě lze ulice a náměstí Olomouce vidět.

„Určitou výhodou pro mě bylo, že na rozdíl od olomouckých fotografů, kteří už město dávno dobře znají, jsem mohl Olomouc poznávat nově, a hledat tak třeba i nové záběry,“ komentoval fotografie jejich autor Libor Sváček.

Vydavatelství kvůli krásám města změnilo ediční plán. „Původně jsme měli nyní vydávat knihy o Ostravě a Plzni. Paní Jitka Lučanová z informačního centra mě ale přesvědčila, abychom se přijeli podívat do Olomouce, a to rozhodlo,“ řekl Martin Hák, jednatel vydavatelství MCU.

Kniha bude k dispozici v Informačním centru Olomouc v podloubí radnice i na pultech knihkupectví. Coby reprezentativní dárek pro návštěvy a delegace poslouží magistrátu i různým institucím.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.