Nový lék na psychickou únavu? Příroda

Ilustrační foto:
Freeimages.com
pondělí 20. července 2015, 08:36 - Text: Kateřina Černohorská

Lidé, kteří se necítí psychicky dobře, by měli podle vědců z americké Stanford University co nejdřív vyrazit na procházku. Nová studie totiž potvrdila, že trávení času v přírodě může vést k nižšímu riziku vzniku depresí.

Participanti, kteří se devadesát minut denně procházeli v přírodě, vykázali po ukončení experimentu nižší aktivitu v těch oblastech mozku, které jsou podle vědců klíčovými faktory při vzniku depresí. Ti, kteří svůj čas naopak trávili vystaveni městskému prostředí s vysokým počtem dopravních prostředků, měli hodnoty opačné.

„Výsledky naznačují, že návštěvy přírodních oblastí mohou být základním kamenem pro udržení mentálního zdraví v našem rapidně se transformujícím světě,“ vysvětlila spoluautorka studie Gretchen Dailyová. Zjištění mohou podle Dailové i napomoci tomu, aby se z měst stala místa s lepšími životními podmínkami, mohou zajistit, aby se příroda dostala ke všem městským občanům.

Fyzická kondice participantů se ovšem podle odborníků v závislosti na pohybu ve městě a v přírodě příliš neměnila. Procházky v přírodě měly největší vliv na psychickou odolnost zkoumaných subjektů a podle Dailyové tak výzkum potvrdil předpokládaný negativní vliv urbanizace na mentální zdraví jedince.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.