Novou vědeckou hernu můžete navštívit na VUT v Brně

Foto: http://www.feec.vutbr.cz/elektrikarium/herna.html
pátek 18. prosince 2015, 09:20 - Text: Jana Opočenská

Dozvědět se něco nového o zákonitostech elektřiny, vyrobit elektrickou energii na rotopedu nebo si zahrát na laserovou harfu. To všechno si můžete vyzkoušet v novém Elektráriu na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně. Láká dospělé nadšence i děti.

Herna s podtitulem „perFEKTní elektrohrátky“ nabízí patnáct exponátů. Na ty si návštěvníci nejen mohou, ale často přímo musí sáhnout. „Jedná se o hernu ve stylu science center, která je ale zaměřená pouze na elektřinu a elektroniku,“ vysvětlil proděkan elektrotechnické fakulty Jiří Háze, podle kterého je zábavní centrum přístupné již pro děti od pěti let.  

Exponáty se budou v herně co půl roku obměňovat. Momentálně si zájemci mohou prohlédnout roboty, zasoutěžit si ve výrobě elektřiny nebo zkoumat vzorky mikroskopem.   

„Chceme u mladých lidí ještě více popularizovat technické vědy, zejména ty elektrotechnické,“ popsala důvody vzniku herny děkanka elektrotechnické fakulty Jarmila Dědková. Zábavní centrum podle ní může přilákat širší skupiny zájemců – od základních a středních škol až po firmy, které mohou věnovat do Elektrikária další exponáty.

Sicence centra popularizujícím vědu formou zábavy jsou čím dál více oblíbená. Do toho brněnského si navíc můžete zajít bezplatně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.