Novinka zrychlí přenos dat o srdci pacienta

Pacientka při demonstraci nové služby.
Foto: Egon Havrlant
pátek 4. října 2013, 10:29 - Text: (srd)

Olomoucká fakultní nemocnice začala využívat moderní technologii, která zajišťuje rychlý přenos dat z defibrilátoru nebo kardiostimulátoru v těle pacienta do počítače lékaře. Stačí, aby nemocný po příchodu do ambulance sám na speciálním terminálu načetl data ze svého zařízení na podporu srdeční činnosti a lékař informace získá do deseti minut. Zařízení je důležité i pro akutní pacienty, které záchranná služba přiváží v urgentním stavu.

„Nový systém zvyšuje kvalitu péče o naše pacienty a je velkým přínosem i pro lékaře. Asi nejdůležitějším benefitem je výrazné zkrácení doby, kterou pacient při kontrole tráví v naší ambulanci. Dá se říci, že lékař má potřebná data k dispozici už ve chvíli, kdy se nemocný teprve registruje v naší recepci,“ uvedl přednosta I. Interní kliniky – kardiologické Miloš Táborský. Fakultní nemocnice Olomouc je podle něj prvním Komplexním kardiovaskulárním centrem v zemi, které tento nový samoobslužný systém zavádí do praxe.

Novinka přinese zlepšení pro několik stovek pacientů, kteří jsou v péči olomoucké kliniky a mají implantovaný defibrilátor nebo kardiostimulátor na podporu srdeční činnosti od společnosti Medtronic.

V roce 2011 vzniklo v Olomouci při kardiologické klinice Národní telemedicínské centrum, které se mimo jiné věnuje využití moderních technologií v dálkovém přenosu dat a monitoringu pacientů s vysokým krevním tlakem, poruchami srdečního rytmu a srdečním selháním.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.