Noví profesoři Univerzity Palackého

čtvrtek 18. prosince 2014, 11:17 - Text: Velena Mazochová

Jmenování čtyř nových profesorů schválila Vědecká rada Univerzity Palackého v průběhu tohoto roku na základě návrhů filozofické, lékařské a cyrilometodějské teologické fakulty. V případě Tatjany Lazorčákové schválila jmenování Umělecká rada Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. 

Edgar Faber

Zástupce přednosty pro výuku hemato-onkologické kliniky Edgar Faber patří k předním českým odborníkům v oblasti chronické myeloidní leukemie. Věnuje se také problematice transplantací krvetvorných buněk, podpůrné péče a mikroskopické morfologie.

Edgar Faber byl hlavním editorem dvou monografií a autorsky se podílel na dalších 20 příspěvcích v deseti monografiích a více jak 130 publikacích v recenzovaných časopisech. Účastnil se řady grantových projektů.  Je redaktorem časopisů Transfuze a hematologie dnes a Journal of Leukemia.

Od roku 2008 vede transplantační program hemato-onkologické kliniky, kde v roce 1997 spolu s Karlem Indrákem provedl první olomouckou transplantaci kostní dřeně. Působí jako vedoucí Tkáňové banky v olomoucké fakultní nemocnici, konzultant Českého národního registru dárců dřeně v Plzni a jako člen Meziústavní indikační komise pro alogenní transplantace krvetvorných buněk od dobrovolných dárců z registrů. 

Tatjana Lazorčáková

Divadelní kritička a historička Tatjana Lazorčáková, vedoucí divadelní sekce katedry divadelních a filmových studií filozofické fakulty, se ve své vědecké práci věnuje oborovým okruhům české drama, současné divadlo na Moravě a ve Slezsku a dějiny českého divadla druhé poloviny 20. století s důrazem na kabaretní divadla i autorské a studiové scény.

Další odborný zájem směřuje do oblasti české dramatické tvorby 20. století, drama po roce 1989, rozhlasová dramatická tvorba, divadelní kritika a loutkové divadlo. V poslední době se zaměřuje také na současné tendence dokumentárního dramatu a divadla, ostravské divadelní scény a vliv ruské a polské režijní školy v českém divadle.

Je autorkou a spoluautorkou pěti monografií a řady průřezových a analytických studií a recenzí. K jejím odborným aktivitám patří účast na výzkumných záměrech fakulty i v řadě grantových projektů. Působila v autorském kolektivu Encyklopedických dějin města Olomouce, edičně se podílela na společných publikačních výstupech se Slezskou univerzitou v Katovicích. Je členkou výboru Teatrologické společnosti, Svazu českých divadelních kritiků a činoherní komise Herecké asociace pro udělování cen Thálie. Působí v redakčních radách českých a slovenských odborných časopisů, pravidelně spolupracuje s olomouckou redakcí Českého rozhlasu, s Moravským divadlem Olomouc a Českou televizí. 

Tomáš Papajík

Proděkan lékařské fakulty a přednosta Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Patří k předním osobnostem české hematologie a hemato-onkologie. Ve své vědecko-výzkumné činnosti, v níž získal mezinárodní uznání, se zaměřuje na klinicky orientovanou problematiku výzkumu lymfoproliferací – maligních lymfomů a chronické lymfocytární leukémie. Je řešitelem a spoluřešitelem deseti výzkumných projektů a autorem nebo spoluautorem více než stovky původních a přehledných prací, počet jeho citací je 87 (Web of Science Core Collection), resp. 217 (Web of Science All Databases).

Na lékařské fakultě působí jako proděkan pro vědecko-výzkumné záležitosti a vnitřní organizaci. Vědecká rada schválila jeho jmenování profesorem v oboru Vnitřní nemoci. 

David Školoudík

Působí na neurologické klinice lékařské fakulty a ústavu ošetřovatelství fakulty zdravotnických věd, kde se zaměřuje na oblast cerebrovaskulárních onemocnění a diagnostiku cévních onemocnění mozku – neurosonologii. 

V Česku patří k průkopníkům transkraniální duplexní sonografie v diagnostice mozkové ischemie. V roce 2001 zavedl jako druhý na světě metodu ultrazvukové rekanalizace intrakraniálních mozkových tepen.  Je autorem nebo spoluautorem téměř stovky oponovaných původních vědeckých publikací, třicítky souhrnných vědeckých prací, tří monografií a devíti kapitol v monografiích včetně zahraničních. 

V minulých letech byl řešitelem nebo spoluředitelem devíti grantových projektů, v současné době vede nebo se podílí na čtyřech projektech Interní agentury ministerstva zdravotnictví. 

Peter Tavel

Děkan cyrilometodějské teologické fakulty, vedoucí Institutu sociálního zdraví, terapeut a duchovní.

Ve své odborné činnosti věnuje výzkumu v oblasti psychologie zdraví, gerontopsychologie a spirituality. Na svém kontě má více než sto odborných vědeckých publikací a je řešitelem nebo spoluřešitelem více než deseti výzkumných projektů. Působí jako národní koordinátor metodologie DIPEx vyvinuté v Oxfordu a je členem národního týmu mezinárodní výzkumné studie Health Behaviour in School aged Children (HBSC) zaměřené na problematiku charakteru životního stylu u dětí.

Profesorem je jmenován pro obor Klinická psychologie.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.