Nová interaktivní mapa zorientuje prváka, uchazeče i návštěvníka

Rostislav Nétek (vlevo) a Daniel Agnew před interaktivní mapou.
Foto: Velena Mazochová
pondělí 29. září 2014, 13:32 - Text: Velena Mazochová

Najít nejbližší menzu, ulici se sídlem fakulty nebo tramvajovou linku mířící k univerzitní knihovně pomůže nová interaktivní mapa, která je od začátku semestru zpřístupněna na univerzitním webu. Ocení ji studenti prvních ročníků, uchazeči o studium nebo návštěvníci univerzity.

Pro rychlou a přehlednou orientaci stačí kliknout na příslušnou ikonu nebo zadat do vyhledávače název budovy či adresu. „Pokud se například prváci dozvědí, že se ISIC karty vydávají ve Zbrojnici, zadají název a mapa objekt přiblíží. Mohou si zapnout také rozlišení pro tramvajové nebo autobusové linky a ukáže se jim číslo spoje i zastávka,“ objasnil autor nové aplikace Rostislav Nétek z oddělení komunikace.

Stejně jednoduše lze využít ikony objektů. „Po kliknutí na ni se objeví název budovy, adresa i fotografie. Pokud je to ikona s označením 3D, otevře se panoramatická prohlídka daného místa,“ doplnil Nétek.

Zájemci mohou vyhledat na mapě i některé historické budovy, parkoviště nebo vlakové zastávky. „Aplikace obsahuje také odkazy na webové stránky univerzitních pracovišť. Bude užitečná například návštěvníkům Dne otevřených dveří,“ doplnil redaktor webových stránek Daniel Agnew.

Aktualizované fotografie a virtuální prohlídky podle Agnewa současně přispívají k prezentaci univerzity a jejich součástí. „Panoramatické pohledy přibližují prostory před budovami v historických částech Olomouce, v areálu kolejí nebo kolem objektů vědecko-výzkumných pracovišť,“ dodal.

Interaktivní univerzitní mapu hodlají její tvůrci průběžně aktualizovat a doplňovat. V dohledné době chystají nové panoramatické pohledy a aktualizaci fotografií. „Budeme pamatovat i na probíhající nebo připravované rekonstrukce budov a případné změny v rozmístění fakult a pracovišť,“ ujistil Agnew.

Interaktivní mapa je vytvořená v barvách jednotného vizuálního stylu a lze ji otevřít také v mobilních zařízeních a tabletech. Na univerzitním webu je k dispozici na adrese mapy.upol.cz.


Komentáře

Zuzana Hanelová
30-09-14 07:22
Výborná myšlenka. Gratuluji!!! Strašně moc ale prosím, aby byla interaktivní mapa co nejdříve k dispozici v angličtině i zahraničním studentům. Strašně moc by to pomohlo všem koordinátorům mezinárodní mobility na celé UP!!! Nabízím součinnost z FTK.
Vojtěch Gren
30-09-14 09:37
Doporučoval bych pro tuto mapu zvolit aktuálnější verzi ortofotomapy. Stávající verze je min. 5 let stará a chybí v ní např. budova dostavby LF za budovou Teoretických ústavů.
Rosta Netek.
30-09-14 10:58
Dekujeme a doufame, ze mapa bude dobre slouzit. Ad Z.Hanelova, anglicka verze je v planu, kazdopadne zasadni problem je, ze teprve vznika smernice ohledne pojmu a nazvu obejktu UP v anglictine. Ad V. Gren, pridano i ortofoto z CUZK, ktere je aktualnejsi nez Google.

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.