Nominujte kandidáty na Cenu Františka Běhounka!

Ilustrační foto: Marek Otava
pondělí 7. července 2014, 08:05 - Text: Velena Mazochová

Do prvního srpna lze nominovat kandidáty na udělení letošní Ceny Františka Běhounka, kterou ministerstvo školství oceňuje špičkové české vědce za šíření dobrého jména České republiky v evropském výzkumu a vývoji. V loňském roce ji obdržel vedoucí jednoho z výzkumných týmů olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny Jiří Bártek.

„Nominovat lze vědce a vědkyně, jejichž výsledky v základním či aplikovaném výzkumu jsou příznivě hodnoceny v evropském kontextu. Měli by být absolventy české vysoké školy nebo alespoň částečně působit ve vědecké či vzdělávací instituci v České republice,“ informuje ministerstvo školství.

Cenou spjatou se jménem významného českého fyzika, akademika a spisovatele Františka Běhounka chce podpořit a ocenit české vědce zapojené do evropských projektů ve výzkumu a vývoji. Smyslem ocenění je zároveň snaha o šíření povědomí o jejich vědecko-výzkumných aktivitách, úspěšných projektech a mezinárodní spolupráci.

Na základě návrhu odborné komise uděluje cenu jednou ročně ministr školství. Je spojena s finanční odměnou 250 tisíc korun.

Cena Františka Běhounka byla poprvé udělena v roce 2012 botanikovi Jiřímu Komárkovi. Loňský laureát Jiří Bártek ji převzal při slavnostním ceremoniálu v prosinci v sále Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského v Praze.

Podrobné informace o vyhlášení třetího ročníku jsou k dispozici ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.