Nominace na Českou hlavu 2014 lze posílat do konce července

Ilustrační foto: Imrich Veber
sobota 14. června 2014, 09:02 - Text: Velena Mazochová

Vyhlašovatelé prestižního ocenění za vědu, výzkum a inovace zahájili příjem nominací do soutěže Česká hlava. Cena bude letos již po třinácté udělena nejlepším českým vědcům, výzkumníkům, technikům a studentům vysokých škol. Nominace na laureáty mohou pro jednotlivé kategorie „české nobelovky“ zasílat jednotlivci i organizace do 31. července.

„Nominaci do soutěže si zaslouží mnohé práce. Chceme, aby při výběru vítězů nebyl opomenut žádný mimořádný počin,“ zdůraznil ve výzvě k zasílání nominací předseda organizačního výboru projektu Česká hlava Václav Marek.

Ceny jsou vyhlášeny v šesti kategoriích. Tou hlavní je „česká nobelovka“ – Národní cena vlády Česká hlava za celoživotní mimořádné výsledky ve výzkumu a vývoji. Uděluje ji premiér na základě usnesení vlády a vítězný laureát získává finanční odměnu ve výši jednoho milionu korun.

V dalších kategoriích jsou Cenou společnosti Kapsch a Cenou Invence oceňovány objevy, patenty nebo jiné mimořádné vědecké výsledky z oblasti technických a přírodních věd. Nejvýraznější technologické nebo výrobkové inovaci je určena Cena Industrie, nejlépe hodnocenou práci studenta doktorandského studijního programu čeká Cena společnosti ČEZ. Za nejvýznamnější inovační technologii či výrobek vyvinutý na českém území bude udělen Certifikát „Vyvinuto v ČR“. Celkem si laureáti 13. ročníku rozdělí téměř dva miliony korun.

O laureátech rozhoduje na základě nominací nezávislá porota složená ze zástupců vysokých škol, Akademie věd a odborníků z praxe. Ceny jsou vítězům předávány na slavnostním galavečeru, který zpravidla v listopadu přenáší Česká televize.

Soutěž Česká hlava vyhlašovaná na podporu vědecké a technické inteligence je udělována od roku 2002. K dosavadním laureátům Národní ceny vlády patří člen olomoucké katedry biofyziky Pavel Hobza, který ji obdržel v roce 2009 za celoživotní dílo a výzkum ve výpočetní chemii.

Mezi nominovanými byli v předchozích letech také přední olomoučtí vědci Jan Peřina a Karel Indrák. Cenu Doctorandus získal v roce 2003 Jaromír Fiurášek z katedry optiky. V soutěži České hlavičky uspěla před lety také studentka přírodovědecké fakulty Jaroslava Geletičová.

Statut soutěže a požadavky na navrhované kandidáty jsou ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.