Nominace na cenu ministra školství – do konce září

Ilustrační foto: Imrich Veber
pátek 29. srpna 2014, 08:48 - Text: Velena Mazochová

Ministerstvo školství vyzvalo k předkládání návrhů na udělení Ceny ministra, kterou jsou každoročně oceňovány mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Při výběru kandidátů posuzuje ministerstvo přínos dosažených výsledků, jejich aplikaci i mezinárodní význam. Cenu uděluje ministr školství na základě podpory, která byla poskytnuta z účelových nebo institucionálních výdajů na výzkum, experimentální vývoj a inovace. Doba jejich uplatnění nesmí do data předložení návrhu překročit pět let.

Nominace posoudí a o počtu udělených cen rozhodne devítičlenná komise složená ze zástupců ministerstva školství, vysokých škol a Akademie věd. Ceny jsou spojeny s finanční odměnou v souhrnné výši 500 tisíc korun.

Lhůta pro zasílání návrhů končí 30. září. Slavnostní předání cen vybraným laureátům se obvykle koná v polovině listopadu.

Prestižní ministerské ocenění putovalo do Olomouce už dvakrát. Za mimořádný přínos v oblasti kvantové informace ji v roce 2010 obdržel Jaromír Fiurášek z katedry optiky přírodovědecké fakulty. O rok později byla udělena řediteli Regionálního centra pokročilých materiálů a technologií Radku Zbořilovi.  Ministerstvo ocenilo jeho mimořádné výsledky v oblasti výzkumu nanomateriálů. 

Podrobné informace o předkládání návrhů jsou k dispozici ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.