Noc vědců vzbudila rekordní zájem

Noc vědců zaznamenala na univerzitě enormní zájem.
Fotogalerie: Martin Višňa a Pavel Konečný
sobota 27. září 2014, 07:10 - Text: Martina Šaradínová a Martin Višňa

Perné hodiny za sebou mají fakulty, které se v pátek zapojily do celoevropské Noci vědců. V obležení byla nejen tradiční místa, ale například i pedagogická fakulta, jež tak velké množství aktivit připravila poprvé. Podle pořadatelů byl čtvrtý ročník vědecké noci počtem návštěvníků rekordní.

„Množství návštěvníků nás mile překvapilo. Přišlo jich opravdu hodně, přestože propagační kampaň nebyla tak masivní jako loni. Je vidět, že Noc vědců se již dostala do povědomí. Pokud to takto půjde dál, budeme si muset příští rok pronajmout nějaké další prostory,“ zhodnotila s úsměvem letošní Noc vědců vedoucí centra popularizace vědy a výzkumu Pevnost poznání Blanka Krausová.

Připomněla, že zatímco prvního ročníku Noci vědců se v Olomouci zúčastnilo asi 60 osob, loni jich byly zhruba tři tisíce. „Jsem přesvědčená, že letos překonáme pět tisíc,“ odhadla ještě před půlnocí Krausová.

Levitující magnet i netopýři

Buňky pro vědu v sobě objevovali lidé na řadě míst. Kromě několika fakult mohli zavítat i do botanické zahrady či fakultní nemocnice. Na přírodovědecké fakultě přihlíželi chemických pokusům, viděli levitaci magnetu, vážili se na planetární váze, pozorovali netopýry nebo se dozvěděli novinky o rozvojové pomoci.

„Byli jsme už loni, a protože syn byl nadšený, přišli jsme znovu. Má rád hlavně zvířata, proto jsme po roce znovu absolvovali vycházku za netopýry,“ uvedl otec sedmiletého Jáchyma Janečky.

U lega chtěly děti málem nocovat

Davy velkých i malých návštěvníků zaplnily budovu pedagogické fakulty. Zamotanou hlavu měli v učebně, kde si příchozí vyráběli roboty z lega. Opět se potvrdilo, že tato stavebnice láká děti všech věkových kategorií, jejich tatínky i dědečky. „Zájem nás nepřekvapil. Loni jsme byli na přírodovědecké fakultě na zvědy, takže jsme věděli, že Noc vědců lidi láká. Je ale pravda, že se dost děsím toho, jak budeme stavebnice dávat zase dohromady,“ pousmál se Martin Havelka z katedry technické a informační výchovy. O atmosféru se v dostavbě fakulty starala dechová hudba Moravská Veselka.  Návštěvníci se seznamovali se životem včel, parním strojem a děti pod dohledem budoucích učitelů zkoušely svoji zručnost i nápaditost.

Medicína je horor

Velký zájem projevili lidé také o Centrum telemedicíny a simulátorů na lékařské fakultě, kam se museli návštěvníci předem objednat. Největší úspěch slavil simulátor Simir, který při resuscitaci mluví, potí se, pláče nebo dokonce zvrací. „Museli jsme ho oživovat a taktak jsme ho zachránili,“ svěřil se malý Ondřej Novák. Jak řekl, medicína byla pro něj hororem. „Raději budu stolař jako táta,“ dodal.

Jeho matka Jana Nováková, zaměstnankyně univerzity, si na simulátoru stejně jako děti vyzkoušela odběr krve. „Připadalo mi to jednoduché, ale sestrou bych být nechtěla,“ prohlásila.

Středověký boj

Na tři stovky lidí zavítaly také do Neředína na fakultu tělesné kultury, kde Noc vědců opanovala celý děkanát.  Odborníci zájemcům analyzovali chůzi, testovali psychiku, měřili tělesné složení nebo radili s pohybem a výživou. Návštěvníci se také mohli vyřádit při slalomu na koloběžkách nebo si vyzkoušet středověký evropský způsob zápasu zvaný ringen.

Do boje se pustila i policistka Andrea. „Tento druh zápasu jsem neznala, takže jsem ho chtěla porovnat s našimi donucovacími prostředky. Překvapilo mě jednoduché otočení ze zad na břicho,“ uvedla policistka.

Noc vědců pořádá Evropská komise a jejím posláním je popularizace vědy a techniky. Má podobu dvou stovek festivalů vědy po celé Evropě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.