Noc vědců se na univerzitě rozpíná, letos láká na buňky

Ilustrační foto: Pavel Konečný
středa 24. září 2014, 07:31 - Text: Martina Šaradínová

Buňky pro vědu v sobě budou moci v pátek odhalit návštěvníci čtvrtého ročníku Noci vědců. Na univerzitě se k celoevropské akci připojí několik fakult, zájemci mohou zavítat i do botanické zahrady a fakultní nemocnice. Akademickou obec i širokou veřejnost čeká kromě poznání i spousta zábavy, program se oproti loňsku opět rozrostl.

„Každý rok se snažíme nabídku rozšířit, vedle již osvědčených programů připravujeme novinky. Postupně se přidávají další spolupracovníci, letos se například mnohem zásadněji zapojí pedagogická fakulta,“ uvedla vedoucí centra popularizace vědy a výzkumu Pevnost poznání Blanka Krausová.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout například funkční model parního stroje, seznámí se s recyklouměním nebo životem včel. Dozví se, jaké částice vznikají na urychlovači nebo co je to telemedicína. Chybět nebude ani pozorování netopýrů, poslech zvuků zvířat, simulace útoku pomocí falešné webkamery, prezentace pohybových aktivit hendikepovaných nebo ověřování pravosti bankovek pomocí UV lampy. Studentský spolek UP Crowd si připravil ukázky z výzkumu astrofyziky i magnetické levitace.

Poprvé se k vědeckému reji připojí také olomoucká charita nebo transfuzní oddělení fakultní nemocnice. „Jsme rádi, že stejně jako loni bude mezi jednotlivými stanovišti jezdit speciální autobusová linka. A kdo se bude chtít lépe zorientovat v programu, může využít mobilní aplikaci,“ objasnila Krausová.

Noc vědců pořádá Evropská komise a jejím posláním je popularizace vědy a techniky. Má podobu dvou stovek festivalů vědy po celé Evropě. V loňském roce ji v České republice navštívilo 31 tisíc lidí. V Olomouci se jí při prvním ročníku zúčastnilo asi 60 osob, loni jich byly zhruba tři tisíce. Bližší informace o programu jsou dostupné ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.