Noc vědců nesvítila nadarmo, přišly davy zvídavých návštěvníků

Noc vědců vzbudila obrovský zájem
Fotogalerie: Eva Hobzová, Martin Kučera a redakce
sobota 26. září 2015, 07:33 - Text: (red)

Vědychtiví návštěvníci vzali letošní Noc vědců opět vážně. Pořádající fakulty i Pevnost poznání praskaly včera večer ve švech, pro poučení i zábavu si přišly tisíce děti i dospělých nejen z Olomouce. Čekaly je prohlídky, pokusy, hry, kvízy nebo třeba odchyt netopýrů. Společným jmenovatelem aktivit bylo světlo.

Další zatěžkávací zkouškou prošlo interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání. Jen během prvních dvou hodin do něj přišly zhruba tři tisíce návštěvníků. Lidé viděli například izolaci DNA z jahod, pokusy s tekutým dusíkem, optické přístroje, návrat netopýra do volné přírody nebo se podívali do historie a zjistili, jaké nemoci trápily obyvatele Olomouce v 18. století.

„Jsem tady poprvé a jsem opravdu nadšená. Koukám, co v opravené budově všechno je. Přijdou si tady na své děti i dospělí. Určitě se do pevnosti ještě vrátím,“ řekla Eva Čecháková z Olomouce.

Levitující magnet i svítící rostliny

Levitující magnet předváděl příchozím Jakub Navařík z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů. „Většinou jsou z toho lidé velmi překvapeni a zkouší, jestli jsou tam nějaké provázky. Také kapalný dusík je hodně populární. Můžeme jím zájemce polít a oni se pak diví, že mínus 200 stupňů není taková hrůza,“ líčil své zážitky Navařík.

Na nedaleké přírodovědecké fakultě lidé například zjišťovali, že i rostliny mohou svítit a světlo je potřebné pro jejich růst. Děti nadšeně sledovaly chemické pokusy nebo lákaly za světlem robota z Lega. I mnohé dospělé překvapilo, co dokáže 3D tiskárna.

„Letos se Noc vědců opět povedla, je to super akce. Lidé mají o vědu zájem. Kladli nám spoustu otázek, kolikrát jsme byli až zaskočeni,“ řekl Jakub Přichystal z katedry analytické chemie.

Nadšena byla Jana Přikrylová s devítiletým synem Jakubem. „Ve škole se nejraději učím o zvířatech, ale tady se mi nejvíce líbily rostlinky. Vůbec jsem nevěděl, že mohou svítit,“ svěřil se školák. Jeho další kroky směřovaly do Botanické zahrady Univerzity Palackého. Tam se návštěvníci mohli stát třeba archeobotaniky.

Baluo lákalo

Fakulta tělesné kultury poprvé veřejnosti zpřístupnila nové Aplikační centrum Baluo. A podle očekávání byl zájem o komentované prohlídky veliký. „Kapacita 20 míst na každou hodinu byla vyčerpána rychlostí světla,“ glosoval v souladu s ústředním tématem popularizační akce Martin Kučera.

Návštěvníci ale neměli zájem zdaleka jen o Baluo. „Na noci vědců jsem poprvé. Využila jsem možnosti výživového poradenství, zajímavé byly psychotesty. Na všem ostatním byly zatím fronty,“ svěřila se jedna z účastnic. Krom ukázky vědeckých aktivit byly připraveny i pohybové programy, tělesná diagnostika či představení rozvíjejícího se bikesharingu Rekola. „Nejvíce mě zaujala rozmanitost, co vše se zde dá vyzkoušet. Nyní míříme na měření pomocí bioimpedance,“ vystihl pestrou nabídku na první pohled spokojený a zaujatý Adam z Horky nad Moravou.

Přišli předškoláci i senioři

V jednu velkou zábavnou laboratoř se proměnila pedagogická fakulta. Hořící kahany, hlavolamy, matematické hry, roboti, počítačové aplikace, malování na sklo a spousta dalších atrakcí dokazovaly, že věda umí být zábavná.

 „Jsme z Pňovic a přijeli jsme se zájezdem naší školky a školy. Jsme na podobné akci poprvé a moc se nám tu zatím líbí,“ usmívala se Markéta Grusová a pozorovala, jak její syn Dalibor hezky zdobí barvami skleničku. Blonďatý klučina se nenechal vyrušovat a jenom přikývl, že se mu program taky líbí.

O pár pater výš se před učebnou s roboty zastavila dvojice studentek univerzity třetího věku. Noc vědců si prý nemohly nechat ujít. „Zvědavost nám to nedovolila,“ usmívala se Marie Kopečná. Její kamarádka Eliška Baranová pak prozradila, že se obě chystají během večera ještě na lékařskou fakultu. Shodly se na tom, že studovat stojí za to v každém věku.

V rolích lékařů i porodních asistentek

Na lékařské fakultě byla hlavním bodem programu prohlídka Centra telemedicíny a simulátorů. Kvůli velkému zájmu si „léčbu pacienta“ mohli vyzkoušet jen ti, kteří se přihlásili včas. Postupně se vystřídali u vedení porodu, pokusili se zachránit předčasně narozená miminka nebo si osvojili základní pravidla první pomoci, resuscitace a masáže srdce. Hlavní atrakcí se stal podle očekávání sofistikovaný simulátor SimMan 3G, zvaný Simír, umožňující oživování životních funkcí včetně podání kyslíkové masky. Dětské návštěvníky nadchla také příležitost napíchnout žílu na modelu lidské ruky a podat intermuskulární injekci. „Zkoušíme odebírat krev a předtím jsme se pokoušeli oživovat. Je ale dobře, že je to jenom jako,“ řekla osmiletá Veronika Králíková.

V nové budově Teoretických ústavů byla připravena také prohlídka anatomického muzea, ve fakultní nemocnice zájemci navštívili laboratoře transfuzního oddělení.

Cesta kolem světa za pár minut

Kdo se chtěl dozvědět i něco o životě za našimi hranicemi, možnostech rozvojové spolupráce nebo o humanitární pomoci, mohl se vydat na cyrilometodějskou teologickou fakultu. Během pár minut se tady dal procestovat svět. „Tady můžete ochutnat vareniky, které připravila jedna z našich ukrajinských spolupracovnic ,“ nabízela u stolku s voňavými taštičkami Eva Psůtková z Centra na podporu integrace cizinců a hned vypočítávala další multikulturní aktivity večera: „Tady si děti můžou vyzkoušet čínské hůlky, o kus dál je Mongolsko, můžou si zkusit třeba podojit jaka.“

Smyslem Noci vědců je popularizace vědy a techniky. Loni ji v Česku na 40 místech navštívilo téměř 35 tisíc lidí.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.