Než začne Jeden svět: Jízda na hraně a Punkový syndrom

Koláž: Žurnál UP
sobota 7. března 2015, 16:21 - Text: (caf)

Dvě oficiální předprojekce festivalu Jeden svět se chystají na úterý a středu v Olomouci. Zajít na ně můžete do Jazz Tibet Clubu nebo do Garchu na Mozartově ulici.

Film Jízda na hraně se vrací o pět let zpátky před zimní olympiádu ve Vancouveru, kdy vrcholí rivalita nejlepších snowboardistů světa – Shauna Whitea a Kevina Pearce. K poměření sil ale nikdy nedojde, Kevin se totiž pár dní před začátkem her vážně zraní při tréninku. Zatímco Shaun získává zlatou medaili, Kevin se pomalu, za podpory rodiny, zotavuje z kritického stavu. Jeho mozek zůstává po nehodě poškozený. Doporučení lékařů je jasné: neriskovat žádný další pád. Ten by totiž v jeho případě mohl být smrtelný. Propadne Kevin znovu své adrenalinové vášni? Bude riskovat další nehodu a tím i potenciální doživotní závislost na své rodině, která si už tak dost vytrpěla? 107minutová Jízda na hraně se promítá v Jazz Tibet Clubu v úterý od 18 hodin. S českými titulky.

Finský snímek o hráčích hudební skupiny Perrti Kurrikka's Name Day trpí, jak sami s úsměvem říkají, „punkovým syndromem“. Jejich kapela naplňuje s vtipem sobě vlastním upřímný punkový étos – dělat hudbu na vlastní pěst přes různá omezení a překážky. 82minutový film mapuje vzestup kapely od společných zkoušek a řady koncertů po nahrávání vysněného EP. Muzikanti také vyrážejí na hlasitou jízdu po klubech a festivalech, kde přes osobní šarvátky a různá životní zklamání nacházejí toužené pochopení u lidí z různých subkultur. Skrze svou hudbu čtyři kamarádi boří předsudky a hranice „normality“ – členové kapely jsou totiž mentálně hendikepovaní. Jejich texty se přitom věnují celospolečenským problémům i každodenním zážitkům. Silná filmová výpověď o peripetiích čtyř muzikantů, kteří se rozhodli jít proti proudu vlastním životním stylem, získala cenu diváků na loňském ročníku festivalu v Tampere. Punkový syndrom se promítá v Garchu ve středu od 20 hodin.

Obě předprojekce organizují „dobrovolníci“ Karolína Hejlová a Jiří Oborný. Festival o lidských právech Jeden svět umožňuje předprojekce komukoliv, kdo si o ně zažádá v proghttp://www.jedensvet.cz/2015/olomoucramu Promítej i ty!

V Olomouci začne Jeden svět 23. března. Filmové projekce se budou konat v Muzeu umění a v Kině Metropol. Více o festivalu ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.