Nešetřil: Matematika není soubor triků, ale přístup ke světu

Matematik Jaroslav Nešetřil.
Foto:Martin Višňa
čtvrtek 27. března 2014, 08:07 - Text: Martin Višňa

Může být matematika krásná? Podle Jaroslava Nešetřila z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy je v ní více estetiky a emocí, než si mnozí myslí, a navíc ji chápe jako návod k pohledu na svět. Vyprávěl o tom v úterním Science Café.

„Lidé si myslí, že matematika je složitá k pochopení, složitě vysvětlitelná. V té složitosti je přitom velké dobrodružství a podle mě žijeme ve zlatém období matematiky, protože za posledních dvacet let se podařilo vyřešit neuvěřitelné věci,“ uvedl Nešetřil.

Emoce a krása podle něj tkví ve velkých problémech, které zaměstnávaly a zaměstnávají myslitele dlouhá léta, někdy i staletí. Jako doslova historické krváky označil otázky po tom, co je nekonečno či perspektiva nebo jak chápat a uchopit prostor. 

„Velké příběhy pramení z předělů obecných dichotomií, nějakých dvoupólností. Jsou například velké rozdíly mezi lokálním a globálním, konkrétním a abstraktním. Jsou celé skupiny matematiků, které jsou na jedné straně barikády, jiná skupina je na straně druhé, je velice obtížné dělat obojí současně. To můžou dělat jen ti nejlepší lidi s detailní citlivostí,“ vysvětloval Nešetřil.

Sám se prý s přibývajícím věkem ocitá spíše na obecnější, abstraktnější straně. Matematiku vůbec chápe ne jako soubor triků, jak třeba rychle násobit, ale jako přístup ke skutečnosti, jako návod, jak se dívat na svět, přičemž důležité jsou podle něj přesnost, stálé dotazování a přinášení důkazů a udržování permanence vědění. A také nespecializace, tu Nešetřil považuje za klíčovou při řešení velkých matematických problémů.

Přestože profesor nestihl promluvit o všem, co měl ve svých ručně psaných poznámkách připraveno, odlehčeným, až trochu pábitelským vyprávěním čtyři desítky hostů v čajovně Kratochvíle bavil. Zvlášť když na otázku jednoho z návštěvníků přidal i svůj oblíbený matematický vtip. 

„Je to sympaťák. Bylo vidět, že to, o čem mluví, ho zajímá a baví a že ho i baví o tom mluvit s nematematiky,“ shrnula přednášku studentka rekreologie Tereza Krausová.

Cyklus vědeckých přednášek v kavárnách pokračuje příští úterý MediCafé zabývajícím se očkováním a antivakcinačním hnutím. Pod hlavičkou Science Café pak proběhne v týdnu od 15. do 20. dubna série přednášek na Horním náměstí, které budou součástí festivalu Academia film Olomouc.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.