Několik desítek lidí prošlo městem jako Charlie

Benjamin Hildenbrand, jeden z účastníků olomouckého pochodu Jsem Charlie.
Foto: Pavel Konečný
úterý 13. ledna 2015, 08:28 - Text: Pavel Konečný

Olomouc se v pondělí večer připojila k celosvětové solidaritě s novináři z Charlie Hebdo.

Lampionový průvod od pomníku T. G. Masaryka k orloji svou mohutností zdaleka nepřipomínal pochod, který se odehrál o den dříve v Paříži. Vzhledem k tomu, že jej organizovali Mladí sociální demokraté, byl navíc poněkud „jednobarevný“. Výjimku tvořili zástupci olomoucké Židovské obce a několik studentů.

Mezi těmi, kdo se k průvodu přidali, byl i Francouz Benjamin Hildenbrand. „Když se to stalo, napsal mi o tom kamarád. Hned jsem se díval na internetu na francouzské noviny, ale protože jsem učil, myslím, že se o tom útoku většina Čechů dozvěděla dřív než já,“ popsal první šok Hildenbrand.

Jako student četl Charlie Hebdo poměrně často. „Pak to ustávalo a tady už to nešlo vůbec, ale měl jsem je rád,“ řekl doktorand a lektor z katedry romanistiky. Mezi jeho nejoblíbenější karikaturisty patřil kreslíř s přezdívkou Cabu. „Když jsem byl malý kluk, býval v televizi pořad pro děti, ve kterém vystupoval a kreslil. Samozřejmě, že ne satiru. Zkrátka jsem s ním vyrůstal,“ dodal Hildenbrand.

Kromě cedulek Je Suis Charlie se v průvodu objevil i nápis: Nejsem Charlie, jsem Ahmed, mrtvý policista. Charlie zesměšňoval mou víru a kulturu a já jsem zemřel, když jsem bránil jeho právo to dělat.

Tragédii z Paříže si připomnělo město i vyvěšením smutečního praporu a francouzské vlajky. Primátor Antonín Staněk po teroristickém útoku na redakci satirického časopisu vyjádřil podporu a soustrast partnerskému Antony na předměstí francouzské metropole.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.