Nejstarší studenti se poprvé zapisují ke studiu na všech osmi fakultách

Do kurzu Historie a archeologie se dnes zapsali posluchači druhých a třech ročníků U3V.
Foto: Velena Mazochová
úterý 15. září 2015, 13:41 - Text: Velena Mazochová

Ke studiu se od včerejška zapisují posluchači Univerzity třetího věku (U3V). Více než tisícovka studentů - seniorů přitom může poprvé vybírat z nabídky specializačních běhů všech fakult Univerzity Palackého. Zápisy budou pokračovat příští týden v regionálních pobočkách.

„Letos se podařilo, že se do výuky U3V zapojila poslední, právnická fakulta. V tomto týdnu se tak zapisuje asi osm set posluchačů do 26 kurzů na všech osmi fakultách,“ potvrdil Petr Fojtík, jeden z organizátorů zápisů ke studiu.

Kurzy, které letos poprvé otevřela právnická fakulta, se zaměří především na ochranu práv jednotlivce v jeho každodenním životě a na prohloubení právního vědomí seniorů. „Právnický běh jsme vyhlásili o něco později, přesto ale očekáváme, že se plánovaná kapacita 23 míst zcela naplní,“ uvedla referentka U3V Radmila Wagnerová.

Nejstarší studenti při zápisu dostávají bližší informace o specializačním běhu, který si vybrali, seznámí se s praktickými záležitostmi studia a vyřídí nutnou administrativu. „Výuka začala některým už včera, další ji zahájí zítra. Všechny kurzy zimního semestru se rozběhnou nejpozději do konce září. Poslední se koná zpravidla v polovině prosince,“ upřesnil Fojtík.

Stabilně největší zájem je podle Wagnerové o specializační běh Evropská kultura a křesťanství. „Profesor Miloslav Pojsl jako garant stále přitahuje velkou část zájemců. Loni ale zaznamenal velký boom také běh přírodovědecké fakulty Nové trendy v přírodních vědách,“ doplnila.

Svůj zájem o dějiny chce letos prohloubit Pěva Hradilová z Olomouce, která si při zápisu do druhého ročníku vybrala kurz Historie a archeologie. „Historie mne vždycky zajímala, a tak se těším, že se dozvím zase něco nového. Roli hraje i to, že člověk zároveň přijde do kontaktu s novými zajímavými lidmi,“ uvedla Hradilová.

Jako zkušená absolventka se ke studiu U3V vrátila Helena Novotná z Loštic, která už má za sebou kurzy filozofické i lékařské fakulty a letos ji čeká druhý ročník specializačního běhu My – lidé a příroda na přírodovědecké fakultě. „Člověk musí namáhat hlavu a něco pro sebe dělat. Zároveň získá nové známé a znalosti z oboru, o kterém ví velmi málo,“ zdůvodnila svou motivaci Novotná.

Zápisy do jednotlivých ročníků a specializačních běhů probíhají v Olomouci až do pátku a pokračovat budou příští týden v regionálních pobočkách v Uherském Hradišti, Valašském Meziříčí a ve Vyškově. V pátek 22. září pak studenty prvních ročníků čeká slavnostní akt imatrikulace, který se uskuteční v aule právnické fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.