Nejstarší studenti budou kromě studia také slavit. Využijí i programu Absolventského setkání

Ilustrační foto: Archiv Žurnálu UP
úterý 30. srpna 2016, 07:33 - Text: Velena Mazochová

Více než jedenáct set posluchačů zasedne v nadcházejícím akademickém roce v učebnách Univerzity třetího věku (U3V). Jsou pro ně připraveny standardní i nové kurzy a řada doprovodných aktivit. Ještě před zahájením nového semestru se studenti - senioři také zapojí do programu Absolventského setkání UP a oslaví 30. výročí olomoucké U3V.

„Mnozí naši posluchači jsou absolventy UP, bude to tedy i jejich setkání a oslava. V sobotu 10. září dopoledne se chceme sejít na nádvoří Zbrojnice a zahrát si pétanque, malinko si třeba i zasportovat, vyzkoušet si funkční hooping, woodink nebo flexibary, nebo si jen tak posedět v kavárně, prohlédnout si Knihovnu UP nebo rektorátní prostory. Případně si poslechneme nějakou hudbu a zapojíme se do oficiálního programu,“ uvedla vedoucí referentka a metodička Univerzity třetího věku Naděžda Špatenková. „Na oslavu 30. výročí plánujeme i další aktivity, ale to zatím nebudu prozrazovat,“ dodala s úsměvem.

Do prvního ročníku U3V se pro příští akademický rok v Olomouci zaregistrovalo 120 studentů, do druhých nastupuje 370 a do třetích téměř 350. „Kromě toho studuje ve Valašském Meziříčí stejně jako v Uherském Hradišti 130 a ve Vyškově asi 80 seniorů,“ upřesnila očekávané počty nejstarších vysokoškolských studentů Naděžda Špatenková.

Nabídku více než patnácti specializačních běhů, které se už několik let s úspěchem uskutečňují na jednotlivých fakultách, doplní i některé novinky. „Máme pro naše posluchače nové kurzy zdravého životního stylu i zcela nový modul vzniklý ve spolupráci s katedrou aplikované ekonomie,“ prozradila ředitelka. V celoroční nabídce jsou také zastoupeny odborné exkurze, výlety do okolí Olomouce včetně „Fitkoloběhu“ nebo besedy na aktuální i ´žhavá´ témata. „Patří k nim i například beseda nazvaná ´Stárnout /v/ teple´ o situaci stárnoucích leseb, gayů, bisexuálních a transsexuálních osob v České republice,“ doplnila Naděžda Špatenková.

Senioři podle ní dlouhodobě preferují zejména o problematiku zdraví a nemoci, kultury a umění, mezilidských vztahů a historie. Největší zájem je tak o kurzy fakulty tělesné kultury, o medicínu na lékařské a o psychologii na filozofické fakultě.  „Nicméně na základě své dlouholeté zkušenosti mohu potvrdit, že naši senioři chodí více na lektora, nikoli na kurz. Je to podobné, jako lidé chodí do divadla na svého oblíbeného herce. Například kurz Evropská kultura a křesťanství mohl budit mylný dojem nepříliš atraktivního námětu, ale učil jej neuvěřitelný a prostě fantastický profesor Pojsl, takže se stal naším nejoblíbenějším kurzem v uplynulých letech a měl stabilně přes stovku posluchačů,“ přiblížila Naděžda Špatenková.

Zápisy ke studiu jsou naplánovány na týden od 5. do 8. září, slavnostní akty imatrikulace čekají olomoucké studenty U3V 16. 9., v Uherském Hradišti proběhnou o čtyři dny později. Podrobné informace najdou zájemci na webu U3V.

Univerzita třetího věku při UP je nejstarší univerzitou svého druhu v České republice. Vznikla v roce 1986 jako první v tehdejším Československu a postupně se stala součástí vzdělávacích, vědeckovýzkumných a společensko-kulturních aktivit UP.  Standardní délka studia na U3V jsou tři roky, vyučujícími jsou profesoři, docenti, odborní asistenti a lektoři olomoucké univerzity i významní odborníci z praxe.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.