Nejmenší akce – do konce ledna

Foto: GUM
středa 14. ledna 2015, 16:00 - Text: Pavel Konečný

Do konce ledna potrvá v Galerii U Mloka výstava Davida Přílučíka s názvem Nejmenší akce.

Přílučík ve své tvorbě tematizuje vyrovnávání se se ztrátou autenticity v době reprodukovatelnosti obrazu, nezabývá se však tím, co je či není autentické, ale spíše otázkou, jakými prostředky jsou pocity autenticity vyvolávány a co lidé podnikají proto, aby se s ní setkali. Hlavním tématem video výstavy je ne lidské setkání.

Samotný pojem autenticity Přílučík definuje jako cosi subjektivně pravdivého, ryzího, jako bezprostřední kontakt s něčím. „Někdy sám zažívám autentický pocit, když se dívám, jak někdo zažívá autentický pocit, aniž bych chápal, jak na něj mohla daná situace tak zapůsobit…“ prohlásil Přílučík, student ateliéru intermediální tvorby Tomáše Vaňka na Akademii výtvarných umění v Praze.

V Galerii U Mloka je nainstalováno setkání se zvířetem, u něhož nevíme, zda je domácí, či toulavé. Na základě osobního přístupu se můžeme pouze dohadovat, zda jde o domácího miláčka, jenž má nárok na tu nejlepší péči, nebo o toulavé nelidské zvíře, jež by mělo být odchyceno.

„Podstatný je zde též pojem svobody pohybu. V okamžiku, kdy bychom přestali rozlišovat hranici mezi veřejným a soukromým prostorem, stal by se předěl mezi těmito sférami nejasným, a možná by došlo k posunu našeho rozumění zvířatům,“ uvedla kurátorka Marie Meixnerová.

Galerie sídlí v Lafayettově ulici a je přístupná zdarma. Přílučíkova výstava skončí 30. ledna.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.